A leggyakoribb PCOS-tévhitek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász frissítve:

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

A PCOS petefészek cisztákat jelent

Bár a poli „cisztás” petefészek szindróma kifejezés a petefészkek cisztáira utal, messze nem pontos.

Ciszták helyett apró, éretlen tüszők találhatók a petefészekben, melyek az ultrahang képen gyöngyök halmazának tűnnek. Ezek a tüszők a tévhittel ellentétben nem az okai, hanem az eredményei a nemi hormonok egyensúlyhiányának, mely gátolja a tüszők érését, így azok kiszabadulását és megtermékenyítését is. A tüszők ugyan hasonlíthatnak a cisztákra, de teljesen más dologról van szó. Ráadásul nem minden PCOS-ben szenvedő nőnek vannak tüszők a petefészkében.

Sokan úgy vélik, hogy a PCOS megnevezés félrevezető, így új nevet is javasoltak az állapotnak, mely nem a cisztákra, hanem a betegség metabolikus vonatkozásaira helyezné a hangsúlyt.

Nem lehet gyermeke

Noha a PCOS az ovulációs meddőség fő oka, ez nem jelenti azt, hogy a PCOS-ben szenvedő nőknek nem lehet gyermeke. Az igazság az, hogy a PCOS beteg nők többsége spontán vagy termékenységi kezelés segítségével teherbe esik.

A PCOS kezelésében elsődleges a táplálkozási és életmódbeli szokások megváltoztatása. Az egészséges étrend és rendszeres testmozgás hatására bekövetkező testsúlycsökkenés segítheti az ovulációt. Ezen kívül a termékenységi kezelésben is új termékek állnak rendelkezésre.

A fogyás szinte lehetetlen

PCOS esetén nehezebb a fogyás, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Amennyiben Ön egészséges étrendet követ és rendszeresen mozog, ám mégis gondja van a fogyással, valószínűleg inzulinrezisztens.

Próbáljon változtatni az edzésprogramján, tartalmazzon az több erősítő edzést, mely megdolgoztatja az izmokat. Az étrend főleg fehérjéből álljon, és csak kis mennyiségű gabonát, gyümölcsöt vagy keményítő tartalmú zöldséget fogyasszon.

Amennyiben lehetséges, kérje ki egy PCOS-re szakosodott dietetikus tanácsát az étrend összeállításához. Emellett az inozitol tartalmú vagy inzulincsökkentő készítmények is segíthetik a fogyást, ha egészséges életmóddal párhuzamosan használják őket.

Diabétesz gyógyszert kell szednie

Bár önmagában a PCOS kezelésére nem javasolt, gyakran írnak fel a betegségben szenvedő nőknek cukoranyagcserét segítő gyógyszert vagy inzulinérzékenyítő készítményt. Ezek csökkentik a glükóz és inzulin szintjét a szervezetben, ami sok nőnél javítja menstruáció rendszerességét.

A ciklus szabályozására fogamzásgátló tablettát kell szedni

Hagyományosan a PCOS miatt nem, vagy rendszertelenül menstruáló nőknek fogamzásgátló tablettát írtak fel a ciklus szabályozására, ám az alkalmazásuk abbahagyását követően a menstruáció általában továbbra is szabálytalan.

Emellett a fogamzásgátló tabletták hosszú távú alkalmazása olyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint a vérrögképződés fokozott veszélye, a koleszterin és gyulladásos értékek szintjének emelkedése, inzulinszint növekedés, valamint hatással lehet a B12-vitamin felszívódására is.

PCOS esetén fogamzásgátló tabletta használata nélkül is lehetséges a rendszeres menstruációs ciklus visszaállítása. Ehhez elengedhetetlen a testsúlycsökkentés, az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
verywell.com
Lektorálta: Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

PCOS
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, a meddőség egyik leggyakoribb oka.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.