Újdonságok a neurológiában

Debreceni Egyetem
megjelent:

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés volt a képalkotó diagnosztika területén, ma már működés közben „érjük tetten” az agyat, tudjuk, hogy a gondolkozás, a számolás, vagy az érzelmi jelenségek alatt, melyik agyterület aktiválódik. A terápia is sokat fejlődött, például a stroke esetében megjelent vérrögoldás, illetve a vérrög dugóhúzószerű eltávolítása akut szélütés esetén – mondta Csiba László, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke.

Debreceni világszínvonal

Csiba László hozzátette: a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján világszínvonalú az intravénás vérrögoldás. Az évi 8-900 beteg 23-24 százalékánál alkalmazzák eredményesen ezt a kezelést, amellyel megmenthetik a paciens életét, és jelentősen csökkenthetik a rokkantak számát. A klinikán folytatott világszínvonalú munka elismeréseként látogatott Debrecenben a World Stroke Organisation elnöke és alelnöke.

A professzor hangsúlyozta: a sikeres kezeléshez elengedhetetlen, hogy a beteg időben kerüljön a megfelelő centrumba. Nagyobb az esély a felépülésre, ha a stroke első tünetétől a vérrögoldó injekció beadásáig legfeljebb négy és fél óra telik el.

Mindenkinek tudnia kell, ha féloldali bénulás alakul ki, ha elferdül a száj, elakad a beszéd, nem lehet várakozni, azonnal mentőt kell hívni. Még most is tapasztaljuk, hogy egyesek napokat várnak mielőtt orvoshoz viszik a beteget. Ez nagyon szomorú, ezen változtatni kell – emelte ki Csiba László.

Bővebben A stroke és tünetei

A stroke mellett a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór és az epilepszia volt a fő témája a Magyar Neurológiai Társaság és a Duna Szimpózium június 7-e és 10-e között rendezett közös debreceni konferenciájának. A hazai és a külföldi szakemberek áttekintették azokat az újdonságokat, amelyek az elmúlt években egy-egy területen megjelentek. A négynapos konferenciára a magyar szakemberek mellett neurológusok érkeztek Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Izraelből és Romániából.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.