A katatónia kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A katatónia egy pszichomotoros szindróma, amely súlyos depresszió, katatón skizofrénia, anyagcserezavarok és neurológiai betegségek keretében léphet fel. Amennyiben a gyógyszeres kezeléssel nem érhető el eredmény, akkor az elektromos áram útján történő görcskeltés terápiás módszerét alkalmazzák. A kezelési módszerek mellett cikkünkben arról is olvashat, mi a teendő, ha egy beteg katatóniás állapotba kerül.

A téma cikkei
2/1 A katatónia okai és tünetei
2/2 A katatónia kezelése

Mi a teendő katatónia esetén?

A katatónia orvosi vészhelyzetet jelent. Ha valaki a katatónia tüneteit mutatja, azonnal mentőt kell hozzá hívni és a mentők megérkezéséig elsősegélyben kell részesíteni.

Miből veheti észre, hogy baj van?

  • Ha valakinek az egész teste megmerevedik.
  • Ha valaki természetellenes testtartásban van (ami a kívülállók számára ijesztőnek tűnik).
  • Ha valaki hirtelen elveszti beszédképességét vagy közvetlen megszólításra nem reagál értelmesen.

Ha valakinél meglassult rekaciókat (pl. utasítás végrehajtása során) tapasztal vagy azt figyeli meg, hogy a kívánságával ellentétesen cselekszik, akkor ezek már fennálló egészségügyi rendellenességre utalhatnak. Néhány páciens a katatónia állapotában rímekben vagy különös hangritmusban beszél. Mivel a katatóniát és a háttérben álló betegséget csakis orvos képes szakszerűen ellátni, azonnal mentőt kell hívni a beteghez. A betegek gyakran órákon keresztül megmerevedett testhelyzetben maradnak, nem tudnak sem élelmet, sem folyadékot magukhoz venni. Ha a beteget ebben az állapotban kívülről próbálja meg megmozdítani valaki, akkor viaszbábuszerű érzetet kelthet, hogy az izmok merevsége miatt a beteg a beállított helyzetben marad. A tartós, görcsös merevség és izomkárosodás miatt emelkedik a testhőmérséklet, magas láz is kialakulhat.

A katatónia kezelése

A katatónia bizonyos körülmények között életveszélyes méreteket ölthet. A betegek sem élelmet, sem folyadékot nem tudnak magukhoz venni katatón állapotban. Ezért, ha a katatónia jeleit észleljük, amilyen gyorsan csak lehet, reagálni kell. Kezelés hiányában a katatónia malignus katatóniává nőheti ki magát. Erre jellemző a magas láz, amelynek hátterében sem gyulladás, sem fertőzés nem áll. Az izomzat rendkívül nagy mértékű feszülése lépésről lépésre pusztítja el az izmokat.

Ezenkívül vegetatív diszregulációk is felléphetnek, aminek például légzési elégtelenség lehet a következménye. Annak érdekében, hogy a katatónia ne csaphasson át ebbe az életveszélyes katatónia formába, a kezelőorvos gyógyszeres terápiát alkalmaz. Erre a célra elsősorban a GABA-analóg terápia felel meg. Ha a háttérben pszichés zavart feltételeznek, akkor emellett az alapbetegséget is célzottan kezelni kell. Például a skizofrénia kezelése neuroleptikumokkal történik. Depresszív zavarok esetén a páciens antidepresszáns kezelésben részesül.

Amennyiben az említett kezelésmódok nem hoznak eredményt és a katatónia minden igyekezet ellenére sem fejlődik vissza, akkor az elektromos áram útján történő görcskeltés terápiás módszerét, vagyis az elektrokonvulzív terápiát (ECT) alkalmazzák. Ennek során rövid altatásban a páciens elektromos impulzusokat kap, melyek több másodpercig tartanak. Az impulzusok minimális görcsöt váltanak ki. Az elektrokonvulzív terápiát 2-3 naponta, rendszerint összesen 8-12 alkalommal végzik.

Megelőzés

A katatóniának számos oka lehet. Noha a mérgezés okozta katatóniák talán elkerülhetők, a speciális neurológiai katatóniákat nem lehet megelőzni.

Mit tehet Ön, ha hozzátartozója katatóniában szenved?

A katatóniában szenvedő betegek nem tudnak segíteni magukon és nem tudják mindennapjaikat optimalizálni. Nem tudnak mozogni, ennek következtében nem tudják megváltoztatni testhelyzetüket, egyáltalán semmit nem tudnak tenni annak érdekében, hogy valahogy javítsanak állapotukon.

A páciens tehát az orvosokra, az ápolókra és a hozzátartozóira van utalva. A hozzátartozók lehetőségeikhez mérten a mindennapokban apró változtatásokkal tudnak tenni a beteg érdekében. Mivel a betegek hozzátartozói sokszor érzelmileg túlterheltek, gyakran nekik is szükségük van segítségre és támogatásra a mindennapokban. Csatlakozhatnak például hozzátartozók önsegítő csoportjához, ahol lehetőségük van más érintettekkel beszélni érzelmeikről és tapasztalatokat cserélni. Ez segít enyhíteni az érzelmi terheken. Az önsegítő csoportokban a hozzátartozók segítséget kapnak és tanácsokat helyzetük megkönnyítéséhez.

Ezenkívül ajánlott feszültségoldó technikák, relaxáció elsajátítása és alkalmazása is. A jóga, a meditáció, az autogén tréning vagy a légzőgyakorlatok segíthetnek a stressz leépítésében és a relaxációban.

Beteg hozzátartozója számára feltétlenül kérjen orvosi segítséget, mert amellett, hogy a mindennapokban Ön is sokat tehet érte, a katatónia feltétlenül orvosi ellátást, kezelést igényel! Katatón állapot esetén azonnal hívjon mentőt!

Tovább Elektromos görcskeltés depresszió ellen

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; symptomat.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.