Évekkel korábban megjósolható az Alzheimer-kór

Index
megjelent:

Már évekkel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet a betegség egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki - olvasható az Index oldalán.

A University College London kutatói 35 önkéntest toboroztak, közülük 21-nek volt a szüleiktől örökölt génmutáció miatt nagyobb esélyük arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki náluk. Az önkénteseket átlagosan hét évvel azelőtt vetették alá vizsgálatnak, hogy szüleiknél kialakult volna a kór.

A teszttel korábban ki tudták szűrni a betegséget

Az Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

A résztvevőknek tárgyak listáját, egy diagram részleteit és egy történet elemeit kellett megjegyeznie. Ezt követően harminc perccel, majd hét nappal később is fel kellett idézniük, mire emlékeznek. A kutatás során kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek génmutációja volt, a félórás tesztet még meg tudták oldani, de a hét nappal későbbit már nem.

Az Alzheimerrel kapcsolatos memóriaproblémákat sokkal korábban ki lehet szűrni ezzel a teszttel, mint bármelyik korábban alkalmazott kognitív teszttel - mondta el a kutatócsoport tagja, Philip Weston, az egyetem tudósa.

Bővebben Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

(Index)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.