A nyugtalan láb szindróma tünetei és kezelése

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A nyugtalan láb szindróma (szakirodalomban RLS, restless legs syndrome) az alvászavarok egyik jellegzetes, gyakori formája. A lakosság 2-5 százalékának, az idősebb korosztály 10 százalékának az éjszakai nyugalmát teszi tönkre ez a tünetegyüttes.

A betegség jellemzően fiatalfelnőtt-korban kezdődik, és 50-60 éves korban válnak elviselhetetlenné a panaszok, de 10 százalékban gyermekkorban jelentkezik.

A szindróma alaptünete a lábakban fellépő kellemetlen, gyakran fájdalmas égető jellegű zsibbadás, amely ágyban, elalvás előtt vagy nyugalmi állapotban jelentkezik. A tünetek éjfél és 1 óra között a legkifejezettebbek. A kínzó zsibbadás a láb mozgatására, ütögetésére megszűnik, a beteg kénytelen újra meg újra felkelni, sétálni. Ennek következtében a beteg nappal álmos, aluszékony.

Ezt olvasta már? Zsibbadás - Mi okozhatja?

A nyugtalan láb szindróma diagnózisának kimondásához 4 alaptünet szükséges

  • Kínzó zsibbadás a lábakban, ami leküzdhetetlen kényszerrel jár, hogy mozgassuk a lábainkat.
  • Nyugtalanság.
  • A tünetek romlása nyugalomban, és teljes vagy részleges javulása mozgás hatására.
  • A tünetek éjszaka kifejezettebbek.

A diagnózis ezen tünetek alapján is felállítható, de műszeres bizonyítható vizsgálat az alváslaborban végzett poliszomnográfiás vizsgálat. Erre akkor kerül sor, ha a kezelés nem bizonyul hatékonynak, mert kiderülhet, hogy a panasz mégsem jár periodikus lábmozgásokkal.

Fontos az elkülönítés az ízületi- és ágyéki porckorongbetegségektől, a neuropátiától, a kényszerbetegségtől, gyógyszermellékhatástól és bizonyos pszichiátriai betegségektől. Gyermekkori jelentkezésekor gyakran a gyermekkorban gyakoribb hiperaktivitás-figyelemzavarral (ADHD) tévesztik össze.

Tünetként is jelentkezhet

A nyugtalan lábak szindróma önálló kórkép, de lehet tüneti is, azaz egy másik betegség egyik tünete. Az önálló formánál jelentős családi halmozódás fordul elő, ami a betegség genetikai hátterére utal. Jelentkezhet nyugtalan láb szindróma terhességnél, vashiányos anaemiánál, cukor- és vesebetegség által okozott neuropátiánál, magnézium- és B12-vitamin-, valamint folsavhiánynál.

A gyógyszerek közül egyes erős nyugtatók, antidepresszánsok, női hormonok és cimetidin okozhat nyugtalan láb szindrómát.

Ezt olvasta már? Nyugtalan láb és a szívnagyobbodás

A nyugtalan láb szindróma kezelése

A kezelésnél elsősorban azt kell tisztázni, hogy tüneti vagy primer (elsődleges) nyugtalan láb szindrómáról van-e szó. Ha tisztázódik egy alapbetegség, úgy annak kezelése jelentősen javít a nyugtalan láb tünetein is. Magára a szindrómára 2 hatásmechanizmusú készítménytípus létezik (a dopa-agonisták, valamint a gabapentin), és a gyógyszerek racionális kombinációja biztosítja úgy az elalvást, mint az átalvást. A gyógyszert először alacsony adagban állítják be, fokozatosan titrálják fel a megfelelő adagig. Évek multával az adagot emelni kell.

A betegség általában az életkor előrehaladásával egyre kifejezettebbé válik, bár több éves tünetmentesség előfordulhat, de a betegség egész életen át elkíséri a pácienst.

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.