A Meniére-betegség

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A Meniére-betegség a belső fül megbetegedése, nagyon kellemetlen panaszokkal jár, kialakulásában több tényezőnek is szerepe lehet.

A halló- és egyensúlyérzékelő szervekben folyadék (endolympha) gyülemlik fel. Örökletes tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A belső fül gyulladása és koponyasérülések is okozhatják az endolympha túltermelődését. Többnyire azonban az okok nem tisztázottak. Autoimmunreakciók is állhatnak a háttérben.

A betegség nevét a francia orvosról, Prosper Meniére-ről kapta (Párizs, 1799-1862), aki a három klasszikus tünetét először leírta. Ezek a követezők:

  1. Hirtelen szédülés
  2. Egyoldalú fülzúgás (tinnitusz)
  3. Egyoldalú halláscsökkenés.

A szédülés típusai

A vertigó a szédülés leggyakoribb formája. Olyan érzés, mintha forogna az emberrel a világ. A fej helyzetváltoztatása, többek között a felülés vagy a mozgás rontja a panaszokat, néha annyira súlyos lehet a vertigó, hogy hányingert és hányást is okoz. A szédülés típusairól bővebben

A hirtelen fellépő szédülés, émelygés vagy akár hányás minden ok és előjel nélkül bármely napszakban és akár mindennap jelentkezhet. A szédülési rohamok többnyire tíz-húsz percig tartanak, de órákig is fennállhatnak. A szédülés olyan súlyos is lehet, hogy a páciens nem tud talpra állni. A szédülés gyakran fokozódik hirtelen testhelyzetváltásra.

Időnként hallásvesztés is történhet, amit fülzúgás és a fülben nyomásérzés kísér. A rohamok rendszertelen időközönként vissza-visszatérnek, többnyire havonta, de néhány esetben csak évente jelentkeznek a tünetek.

Kinél alakulhat ki a betegség?

Európában körülbelül félmillió embert érint a Meniére-betegség. A szédülési rohamokkal küzdő páciensek 9,4 százalékánál ez a betegség okozza a panaszokat.

A betegség a leggyakrabban fiatal felnőttkorban alakul ki, olyan pácienseknél, akiknek olyan érrendszeri betegségük van, amely a belső fület és környékét ellátó ereket érinti. A Meniére-betegség egy másik korosztályban is gyakran előfordul, mégpedig 50 és 70 éves kor között. Férfiaknál viszonylag gyakoribb, mint nőknél. Gyerekeknél a Meniére-betegség rendkívül ritka.

A Meniére-betegség kezelése

Szédülési rohamok esetén fontos az ágynyugalom. A kezelés főleg a tünetek enyhítését célozza, így szedhetők szédülést és hányást csillapító gyógyszerek, alkalmazhatók kúpok vagy cseppek. Csökkenteni kell a nikotin-, alkohol- és kávéfogyasztást. A legjobb leszokni ezekről a káros szenvedélyekről. Segít a sószegény étrend betartása. Esetenként hallókészülék viselésére vagy műtétre is szükség lehet.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szédülés
A szédülést számos ártalmatlan ok és veszélyes betegség is okozhatja. A panaszok pontos megfigyelése, a szédülés jellege azonban rendszerint segít eldönteni, hogy a háttérben vérnyomásprobléma, valamilyen idegrendszeri rendellenesség, daganatos elváltozás vagy a fül megbetegedése áll-e.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.