A vertigo - A szédülés típusai és okai

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A vertigo a szédülés latin neve. Orvosi fogalomként a szédülés alatt vagy a forgó jellegű látási élményt értjük, mikor a környező tárgyak mintha elmozdulnának és körbe járnának, vagy mikor a beteg nem tudja megtartani az egyensúlyát, mert nem érzékeli, hol van a fenn és a lent.

A betegek gyakran szédülésnek neveznek sok más érzést: bizonytalan rosszulléteket, zavart a gondolkodásban. Szédüléssel jár a magas vagy alacsony vérnyomás, a vérszegénység, egyes szívritmuszavarok is. Ezért is használjuk a latin vertigo szót a szigorú orvosi vonatkozásban vett szédülésre.

A vertigo okai: centrális és perifériás

A centrális vertigo oka az agyban található. Súlyos esetben ez lehet stroke, agydaganat, SM is, de gyakori az idült agy keringési elégtelenség is.

A perifériás vertigo oka a belső fülben kialakult kóros folyamat, vagy az innen kilépő vesztibuláris ideg különböző megbetegedése vagy kompressziója a belső fültől a nyaki gerincben történő kilépéséig.

A belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszerv betegségei gyakoriak és első sorban a fiatalokat érintik. Egy részük vírusos vagy bakteriális eredetű (pl. Neuronitisvestibularis), de a gyakori a BPPV (benignus paroxysmalis positionalis vertigo) mögött nem áll kóros folyamat. Az egyensúlyszerv kristályainak rendellenessége bizonyos fejhelyzetben vált ki szédülést és szemtekerezgést (nystagmus). A diagnózishoz egy bizonyos Dix-Hallpike-manővert alkalmaznak.

Említést érdemel még a Meniere-szindróma, ami rohamokban jelentkező, visszatérő vertigoval jár, amit egyoldali halláskiesés kísér.

Miközben a perifériás verigo sokkal hevenyebb szédüléssel jár, amit gyakran kísér hányás, a mögötte álló kórképek nem igényelnek azonnali ellátást, mert nem életveszélyesek.

Sürgősségi ellátást a stroke igényel, ezért a hevenyen kialakult szédülésnél, ha ezt nem magyarázza magas vérnyomás, sürgős orvosi vizsgálat indokolt lehet.

Lásd még

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.