Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány
frissítve:

Vékony csontról vagy osteoporosisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

A csontritkulás különösen gyakori nőkön, a változó kor után, vagy ha olyan műtét történt, hogy eltávolították a petefészkeket, és a szervezet nem termel olyan hormonokat, amelyek fenntartják a csont erősítését. Néhány esetben a nők elvesztik 70 éves korukra a csontsúlyuk harmadát.

Az alacsony, vékony nőknek és azoknak, akik cigarettáznak vagy alkoholt isznak, még nagyobb a rizikójuk a csontritkulásra. A csontritkulás röntgennel diagnosztizálható. Nincs tünete, amíg el nem törik valamelyik csont. Leggyakrabban a csukló vagy a csípő törik el, akár csak egy botlást vagy egy nehezebb teher emelését követően. Az idősebb emberek magassága is csökkenhet és görnyedtekké válhatnak, mivel a csigolyák összenyomódhatnak a testsúly hatására. Másoknál hátfájdalom jelentkezhet, mely néhány hét után javulhat, néhány esetben azonban hosszantartó fájdalom állhat fenn.

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat. A hátfájás létrejöhet egy-egy rossz mozdulatot, vagy nagyobb megerőltetést követően (ilyenkor általában izom eredetű a fájdalom), de utalhat különböző gerincbetegségekre is, mint például gerincsérvre, a csigolyák kopására, spondylitis ankylopoetica-ra, a gerinc fokozott oldalirányú görbületére (scoliosisra), Paget-kórra, túl szűk gerinccsatornára, csontritkulásra, illetve az emiatt fellépő törésre.

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

A gyenge csontok kialakulásának megelőzése

Ha egyszer a csont vékony és gyenge lett, nincs kezelés arra, hogy ismét megerősítsük, így meg kell előzni, hogy a csont elgyengüljön. A csonterősítést elősegíti a naponta végzett napozás, a testgyakorlások és az étel D-vitamin, kalcium tartalma.

A halolaj D-vitamint tartalmaz, kalcium a tejben, sajtban, babban, zöldségfélékben található. A napsütés hatására képződik a D-vitamin. Még ha a beteg nem is tud sétálni, pár percre naponta ki kell ültetni a szabad levegőre. D-vitamin hiánya a gyerekeknél az angolkórt okozza - a csontok elgörbülnek és meghajlottan nőnek. Gyerekeket és csecsemőket nem kell teljesen betakarni a napsütésben. A D-vitamin hiánya felnőttben törékennyé teszi a csontokat.

A jó diéta és a napsütés megakadályozza a csontok elgyengülését. A testgyakorlatok segítenek megtartani a csontok erősségét. De az idős embereket óvni kell az olyan tevékenységtől, mely a sérülés veszélyét rejti magában. Olyan betegségek, melyek ágyba kényszerítik a beteget, vagy megakadályozzák, hogy sétáljon, szintén csontgyengeséget okoznak.

Nőknél megelőzhető a csontritkulás hormonhelyettesítő tabletták szedésével, ha elérték a változó kort. Idősebbek naponta kalcium tablettát szedhetnek. Bizonyos gyógyszerek, mint a korticoszteroidok szintén csontritkulást idéznek elő, és ez gyakori olyan betegeknél, akik ilyen kezelést kapnak az artritiszre.

Szükséges lenne számukra:

  • rendszeresen könnyű gyakorlatokat végezni
  • óvakodni a nyugtató és altatótablettáktól
  • csökkenteni az alkoholfogyasztást
  • javítani a járóképességet bottal vagy egyéb segédeszközzel
  • lábujjkörmöket rövidre vágni
  • kényelmes cipőket hordani
  • a nagyothallást csökkenteni hallókészülékkel
  • a látást javítani szemüveggel
  • csökkenteni a veszélyforrásokat otthon: mint a csúszós szőnyeg, padló, lépcsők, rossz világítás, mély fürdőkád, egyenetlen kerti utak
  • kapaszkodók biztosítása a toalett mellett, a fürdőkád mentén, lépcsők mellett.

(Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.