Duzzadt, fájdalmas ujjak - Az orvos válaszol

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A gyűrűsujj és a középső ujj ízületei a bal kezemen duzzadtak, és nyomásra fájdalmasan reagálnak. Szeretném tudni, mi okozza a tüneteket. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az ízületi duzzanat és nyomásérzékenység lehet átmeneti, múló állapot, de lehet egy tartós, ún. krónikus gyulladásos ízületi betegség előfutára.

Nem lényegtelen, hogy a kéz kisízületei közül melyek fájdalmasak, a végperc, az alapperc, vagy a kézközépcsontoknál. Szintén nem mindegy, hogy van-e más kísérő tünet, mint pl. láz, reggeli ízületi merevség, vagy egyéb fertőzés zajlott-e a közelmúltban, érte-e valami megterhelés az adott ízületeket, illetve hány éves Ön? Ezek alapján tudunk elindulni bizonyos irányban.

A fájdalom és duzzanat lehet kopásos, meszes eltérés, lehet köszvényes gyulladás, autoimmun betegség része, lehet az ízületi panasz, fertőzést követő, ún reaktív gyulladás, illetve gyulladásos ízületi betegség, a rheumatoid arthritis bevezető tünete is.

Elsőként gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszert kell megpróbálni, de ha nem múlnak el a panaszok 1-2 héten belül, illetve több ízületet is érint, akkor forduljon háziorvosához.

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.