Hátizomzat-erősítő gyakorlatok irodában, iskolában

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
megjelent:

Grafikus gimnáziumba járok, és sajnos a sok üléstől a gerincem közepe elkezdett kipúposodni, mely a rajzolást számomra megnehezíti. Kérem, javasoljon néhány tornagyakorlatot (vagy ajánljon más gyógymódot). Előre is köszönöm és várom válaszát! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Erősítő gyakorlatok ülőmunkát végzőknek

A nyaki gerinc mozgatására:

  • Üljön le a székben egyenes háttal, lábait szorítsa teli talppal a földre, és próbáljon a plafon felé nyújtózni a nyakával, majd ellazítani.
  • Fogja meg két kezével a széket, majd a vállak mozgatása nélkül fejét hajlítsa bal, majd jobb oldalra a vállak irányába, szépen lassan, hogy az izmok megnyúljanak, ezt a gyakorlatot lehet úgy is végezni, hogy mindig azzal a kezével, amelyik irányba hajlítja a nyakát az ellenkező oldal felől lefelé húzza a fejét, hogy érezze, megfeszül az ellentétes oldali fejbiccentőizom.

A háti gerinc mozgatására:

  • Üljön le a sarkára a földre, a hátát gömbölyítse, fejét hajtsa le, majd ebből a helyzetből nyújtózzon előrefelé, csúsztassa előre karjait, hátát egyenesítse ki.
  • Rakja karjait a tarkóra behajlított könyökkel, majd döntse meg derekát balra, előrefelé, majd jobbra, majd egyenesedjen fel, ezt meg lehet ismételni 16-szor.
  • Feküdjön hasra, majd szintén tarkóra tett karokkal próbálja törzsét a földről felfelé emelni, és néhány másodpercig megtartani. Ez az egyenes hátizmok erősítésére kiváló.

Ez utóbbi két gyakorlat inkább fiatalabbaknak ajánlott, akkor, ha nincs gerincsérve.

Tisztelettel:
Dr. Szamosi Szilvia, belgyógyász-reumatológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.