A hanyagtartás - Típusok és kezelési lehetőségek

szerző: Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód a gerincdeformitás megelőzése miatt rendkívül fontos. Különösen hasznos az úszás, a kosárlabda, a kézilabda. A visszahúzódó magatartás és pszichés zavarok szintén velejárói a kórképnek.

A gerinc nyílirányban (ami a csigolyaoszlop oldalfelvételén látható) normális körülmények között is bizonyos fokú görbülettel rendelkezik, amely 8-10 éves korra alakul ki. Aszerint, hogy a gerinc domborulata a hát, vagy előre, a has irányába mutat, beszélünk előbbi esetben kyphosisról, utóbbi esetben lordosisról. Hanyagtartás alatt a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli megváltozását értjük.

A megszületett csecsemő gerincének egésze kyphosisban van, vagyis a hát irányába görbülő. Először a csecsemő hasrafordulásával és a fej emelésével alakul ki a nyaki lordózis (a gerinc élettani előrehajlása).

A felülés időszakában, körülbelül 6-12 hónapos kor között a háti kyphosis (a gerinc hátrafelé történő domborulata). Az állás és járás megkezdésekor egyenesedik ki az ágyéki gerinc, majd az izomzat erősödésével jön létre a lumbalis (ágyéki) lordózis (lordosis) és a szakrális (keresztcsonti) kyphosis.

Tehát 8-10 éves kortól kezdve nyaki és ágyéki lordózist (előre történő domborodást), háti és kereszcsontti kyphosist (hátrafelé történő domborodást) láthatunk egészséges esetben.

A hanyagtartás

Bármilyen külső tényező, ami ezt a folyamatot befolyásolja, károsan befolyásolhatja a gyermek további fejlődését. A leggyakoribb hiba a gyermek korai, erőltetett ültetése és felállítása anélkül, hogy az izomzata elég erős lenne. A gerinc valamely görbülete ennek hatására fokozódhatnak, illetve ennek kompenzálására egy másik görbület mértéke csökken.

Hanyagtartásnak összefoglalóan azon hyperkyphosisokat nevezzük, amikor a csigolyákban nincs semmilyen szerkezeti eltérés, azaz a deformitás elsősorban a hát-, illetve törzsizomzat gyengeségével függ ösze, az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával. Kialakulásában az akaraterő hiánya és pszihés tényezők is szerepet játszanak.

Fogalomtár

A hyperkyphosisok a háti gerinc görbületének (kyphosisának) növekedését jelentik, a hyperlordosisok fogalom alatt pedig elsősorban a lumbalis gerinc görbületének (lordózisának) kóros növekedését értjük.

A hanyagtartás két fő típusát különíthetjük el

  • Domború hát: A háti kyphosis a normálisnál nagyobb, az ágyéki lordosis megtartott.

  • Nyerges hát: Az ágyéki lordózis és a háti kyphosis a normálisnál nagyobb. Ez a leggyakoribb típus, főleg 6-10 éves kor között alakul ki, amikor a törzs izomereje nincs arányban a hossznövekedéssel.

A lapos hátat nem soroljuk a hanyagtartások közé. Ez esetben a káti kyphosis eltűnik, a hát egyenessé, vagy előrefelé domborúvá válhat, az ágyéki gerinc élettani görbülete is csökken, mindez csökkenti a gerinc stabilitását.

Hogyan kezelhető a hanyagtartás?

A hanyagtartás jellemzője, hogy aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható.

A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód a megelőzés miatt rendkívül fontos. Különösen hasznos az úszás, a kosárlabda, a kézilabda.

Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, s ez már aktív izommunkával nem korrigálható. Gyakran a hanyagtartás csak részjelensége az izomrendszer gyengeségének (laza ízületek, lúdtalp, előboltosuló has, előreeső vállak), azaz a teljes testtartás korrigálásra szorul.

A visszahúzódó magatartás és pszichés zavarok szintén velejárói a kórképnek, ezért amennyiben a hanyagtartás jeleit fedezzük fel gyermekünkön vagy önmagunkon, megéri minél korábban elkezdeni a kezelést, az aktív testmozgást.

Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.