GiftedHand: egyedülálló rehabilitációs eszköz Debrecenből

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Második helyezett lett Kövesligeti Eszter GiftedHand nevű rehabilitációs eszköze a BrainFactory verseny nemzetközi fordulójában. A Debreceni Egyetem végzős gyógytornászhallgatójának ötlete, elképzelt eszköze elősegítheti a kéz ujjainak passzív mozgatását.

Kövesligeti Eszter korábban a debreceni Huszár Gál Gimnázium tanulója volt, innen kapott segítséget ötlete pontosabb kidolgozásához. Az iskolában egy innováció, robotika szakkör működik, résztvevőinek és mentortanárának nagyon hálás vagyok – meséli Eszter, aki továbbtanuláskor a gyógytornász szakot választotta, ahol továbbfejlesztették az elképzelését, és a közeljövőben mindenképpen szeretné megvalósítani az ötletét, kézzel fogható eszközt gyártani, ehhez pedig keresik a legjobb megoldást.

Az általa elképzelt GiftedHand egy passzív gép, amely a kéz ujjainak passzív mozgatását végzi izoláltan és együttesen is, a kéz finom motorikájára is hangsúlyt helyezve.

Kövesligeti Eszter díj

Kórházakban, boltokban...

Előnye abban rejlik, hogy az eszköz által a betegeket hozzásegítheti a mielőbbi felépüléshez, növelheti az esélyét annak, hogy önellátásra is képesek legyenek, visszanyerjék munkaképességüket, ezáltal még hasznosabb tagjai legyenek a társadalomnak.

Elsősorban a kórházak traumatológia, neurológia, rehabilitáció osztályain lenne nagy szükség ezekre a készülékekre, illetve a gyógytornász magánpraxisokban. A gyógyászati segédeszköz boltokban árulva pedig akár a betegek maguk is megvásárolhatnák a gépet, így otthonukban is elérhetővé válna.

Út a nemzetközi versenyig, és azután...

A végzős egyetemista Kövesligeti Eszter ötlete a BrainFactory online verseny hazai fordulóján első helyezést ért el, így másik két magyar ötlettel együtt bejutott a nemzetközi versenybe, ahol a szlovák, cseh és lengyel döntősök között is megállta a helyét, és második helyezést ért el – válaszolta a WEBBeteg.hu kérdésére Salya Nóra, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. projektmenedzsere, aki azt is elmondta, hogy nem engedik el Eszter kezét, az ügynökség a verseny után egyértelműen célul tűzte ki, hogy minden segítséget megadjon, amire az ötlet megvalósításához szüksége lehet a fiatalnak, illetve a többi ötletgazdának.

Az INNOVA egyetemi hátterével, széles kapcsolati hálóján keresztül egyfajta mentori tevékenység részeként, tanácsadással, nemzetközi és hazai K+F források keresésében és menedzselésében is segítséget tud nyújtani. Folyamatosan tartjuk Eszterrel a kapcsolatot, éppen most volt egy találkozónk vele, ezen a jövőbeli előrelépési lehetőségekről beszélgettünk – tette hozzá a projektmenedzser.

Egészség, egészségügy az ötletbörzéken

Eddig elvétve volt csak néhány egészségügyi témában beküldött ötlet, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi forduló során. Éppen ezért volt Eszter ötlete kimagasló, elképzelése rövid leírásából is egyértelműen érezhető volt, hogy olyan valós problémára keresi a megoldást, amelyet egyetemi tanulmányai, mindennapjai, szakmai gyakorlata során naponta tapasztal – összegezte Salya Nóra.

Az „Agyüzem”

Kövesligeti Eszter előadásA BrainFactory nemzetközi projekt az innovatív ötletek azonosítását, támogatását és megvalósulását tűzte ki céljául, emellett fontos, hogy a nemzetközi partnerség segítséget nyújtson az ötletek szélesebb körben való megismerhetőségéhez, és lehetőség szerint támogassa azok megvalósítását, továbbfejlesztését.

Kizárólag a verseny honlapján keresztül benyújtott ötletek, elképzelések vehettek részt a hazai, majd a nemzetközi megmérettetésen, erre önállóan vagy csapatban is lehetett jelentkezni.

A tavalyi online ötletverseny nemzetközi fordulójába továbbjutott versenyzők – Kövesligeti Eszter, Paku Ákos és Kálmán Lajos, valamint Hausberger János – rendkívül komolyan vették a nemzetközi megmérettetést. Ötletüket az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. által szervezett, A Jövő megoldásai – Információs nap keretében be is tudták mutatni, a hazai forduló díjátadóját is ekkor tartották. A pályázati projekt a Visegrádi Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Fotók forrása: Kövesligeti Eszter, INNOVA

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.