A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész frissítve:

A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó gyulladásokban, emellett lázcsillapító hatással is rendelkeznek. Hatásosak ízületi fájdalmak, fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

Szervezetünkben különböző károsodások hatására gyulladások alakulhatnak ki. A gyulladás élettani jelentősége kettős: egyrészt a külső károsító tényezőket kiküszöböli, ez a szervezet számára hasznos. Másrészt azonban a gyulladás során felszabaduló anyagok szövetkárosító hatásúak, fájdalmat okoznak, ezért fontos a gyulladás megszüntetése. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítenek abban, hogy elmúljanak a tünetek, csökkenjen a fájdalom, és az érintett szöveg funkciója ne károsodjon komolyabb mértékben.

Gyulladást két gyógyszercsoporttal csillapíthatunk: szteroid és nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőkkel.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők - hatóanyagtól függetlenül - hatásukat úgy fejtik ki, hogy egy ciklooxigenáz (COX) nevű enzimet gátolnak. A COX-enzimből két típus van a szervezetben. Az egyik, a COX-1, állandóan jelen van a gyomorban, vesében és az érfalban, és élettanilag jelentős funkciókat lát el. A COX-2-enzim alapállapotban alig mutatható ki, csak kóros folyamatok hatására keletkezik, és olyan anyagok termelését segíti elő, melyek gyulladást váltanak ki a sérülés helyén, fájdalomkeltő és erősítő hatásuk van, valamint emelik a test hőmérsékletét, azaz lázat okoznak. Így a COX-enzim gátlásából egyaránt származhat kedvező és kedvezőtlen hatás is.

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők?

Kedvező hatás, hogy a COX-2-gátló nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos eredetű enyhe, vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban, izom- és éreredetű fájdalmakban. Hatásosak fejfájások egyes típusaiban, fogfájásnál, szülés utáni fájdalmakban, továbbá sérülések, vagy idült operáció utáni fájdalmak csillapításánál. Mérséklik a lázat és csökkentik a gyulladást kiváltó anyagok képződését, ezért gyakran alkalmazzák megfázásos, influenzaszerű tünetek tüneti kezelésére.

A gyomorban található COX-1-enzim hatására olyan anyag keletkezik a gyomorban, melynek feladata az, hogy megvédje a gyomornyálkahártyát a gyomorsav maró hatásától. Ha nemszteroid gyulladáscsökkentőt szedünk, akkor gátoljuk a védő anyag képződését. Következésképp előbb kisebb sebek, majd fekély, esetleg vérzések alakulhatnak ki, ha valaki nagy mennyiségű gyulladásgátlót szed huzamosabb ideig. A „gyomorbántó” mellékhatás kiküszöbölésére napjainkban már léteznek ún. szelektív COX-2 gátló hatóanyagok, ám ezek egyéb súlyos mellékhatások kockázata miatt csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók. A gyomornyálkahártya helyi károsodásának csökkenése érdekében a gyógyszert étkezés után bő folyadékkal kell bevenni, és kerülni kell az alkoholfogyasztást. Ha valaki gyomorfekélyben szenved, orvosi konzultázió nélkül tilos nemszteroid gyulladásgátlót szednie!

A nemszteroid gyulladáscsökkentők normális veseműködésű egyéneken nem befolyásolják a vesefunkciót. Ha valakinek azonban már eleve károsodott a veséje vagy vizelethajtót szed, annak károsak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, mert növelik a vese terhelését. A veseelégtelenségben szenvedők fájdalomcsillapítása során fokozott figyelmet kell állapotukra fordítani, illetve célszerű szakorvos tanácsát kérni.

COX-1-enzimek az érfalban is megtalálhatók, és az általuk ott termelt vegyületek elősegítik a vérlemezkék összekapcsolódását, így gátlásukkal megakadályozható a vérrögök kialakulása. Erre elsősorban az aszpirin alkalmas, ezért azt kisebb dózisban véralvadásgátlóként is használják.

Kölcsönhatásuk más gyógyszerekkel

Mivel a nemszteroid gyulladáscsökkentők növelik a vérzési időt, véralvadásgátlót is szedő betegeknek nem ajánlott szedni, ugyanis a beállított terápiát elronthatja. A vérzés veszélyének növekedése miatt, a terhesség utolsó harmadában sem ajánlott a szedésük, valamint azért sem, mert meghosszabbítja a terhességet és a szülést elhúzódóvá teszi.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők kölcsönhatásba lépnek egyes gyógyszerekkel. A warfarint tartalmazó véralvadásgátlók és egyes cukorbetegségre szedett gyógyszerek vérszintjét megemelik, ezáltal megnő a véralvadásgátló vagy a vércukorszint csökkentő hatás. Egyes vérnyomáscsökkentők (pl. ACE-gátlók), vizelethajtók és antibiotikumok hatását ellenben csökkenthetik. Akik ilyen típusú gyógyszereket szednek, azoknál hosszú távú gyulladásgátló szedés kezdetekor az orvosnak kell az egyéni adagolást beállítani, hogy egyik kezelés se szenvedjen csorbát.

A leggyakoribb nemszteroid gyulladáscsökkentők

A hazánkban forgalomban lévő nemszteroid gyulladáscsökkentők hatásmechanizmusa gyakorlatilag azonos, azonban hatásuk erősségében erősen eltérnek egymástól. A gyengébb hatású vagy alacsonyabb dózisban is alkalmazható készítmények vény nélkül is elérhetőek szájon át szedhető formában és helyi hatású gélek, krémek, vagy fájdalomcsillapító tapaszok formájában is. Az erősebb, vagy komolyabb mellékhatásokkal bíró hatóanyagok csak vényköteles formában kaphatóak.

Vény nélkül is elérhető hatóanyagok

  • Acetil-szalicilsav (elterjedtebb nevén aszpirin): az egyik legrégebben alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító gyógyszer, alkalmazása azonban a véralvadást gátló hatás miatt gondos odafigyelést igényel.
  • Naproxen: főleg ízületi gyulladásokban alkalmazott hatóanyag. Alacsonyabb dózisban vény nélkül is elérhető.
  • Ibuprofén és származékai (ketoprofén, dexketoprofén): különböző típusú enyhe vagy középerős fájdalmak, illetve láz csillapítására alkalmas, hatáserősségtől függően vény nélkül is elérhető.
  • Diklofenák: főként mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazott hatóanyag. Erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír, alacsonyabb dózisban már vény nélkül is elérhető.
  • Fenilbutazon: erős gyulladáscsökkentő hatású hatóanyag, főleg ízületi fájdalom kezelésére. Külsőleges készítményben vény nélkül is elérhető, de többségében vényköteles gyógyszerek hatóanyaga.
  • Metamizol: széles körben alkalmazott, főként fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag, de gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.
  • Paracetamol: gyulladáscsökkentő hatása gyengébb, inkább fájdalom- és lázcsillapító hatása miatt népszerű. Májkárosító hatása miatt alkalmazása gondos odafigyelést igényel.

Csak vényköteles készítményben elérhető hatóanyagok

  • Indometacin: a forgalomban lévő készítmények közül jelenleg csak szemcseppben találkozhatunk vele, emellett egyes magisztrális gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is használatos.
  • Nifluminsav, mefenaminsav, nimesulid: elsősorban akut ízületi jellegű gyulladások kezelésében alkalmazzák őket.
  • Meloxikám, lornoxikám, piroxikám, etoricoxib, celecoxib: főként mozgásszervi betegségek kezelésében alkalmazott hatóanyagok.

Tippünk Keresés hatóanyag szerint - Gyógyszerkereső

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Gyulladáscsökkentő
Élete során mindenki szenved néha valamilyen gyulladásos megbetegedéstől, és ezáltal egy gyulladáscsökkentő készítmény segítségére szorul. Ezek a gyógyszerek kémiai szerkezetük alapján két csoportba sorolhatók: szteroid és nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.