Tarlov-ciszta - Tünetek és kezelés

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Szinte alig van köztünk néhány olyan szerencsés, aki még soha nem érzett enyhébb-súlyosabb, hosszabb-rövidebb ideig tartó deréktáji fájdalmat. Ennek a tünetnek a hátterében számos, különböző súlyosságú kórkép állhat, ezek között egy viszonylag ritka, de aránylag jól kezelhető elváltozás az úgynevezett Tarlov-ciszta.

Eme rejtélyes nevű kór hátterében a gerincvelőt burkoló agyhártyák kitüremkedései állnak, melyek nyomást fejtenek ki a környezetükben található ideggyökökre és idegrostokra. Nézzük meg pontosan, miről is van szó.

Etiológia, tünetek

A Tarlov-ciszta leggyakrabban a gerinc alsó szakaszán, derék- és keresztcsonttájon jelentkezik, kialakulásának pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Feltehetőleg szerepet játszhatnak benne olyan folyamatok, melyek a gerinc adott szakaszának túlerőltetésével járnak (szülés, trauma), de nem zárható ki a genetikai meghatározottság, az öröklődés szerepe sem.

A Tarlov-ciszta sok esetben teljesen tünetmentes, és csak mint véletlen „melléklelet” derül ki egy más okból elvégzett képalkotó vizsgálat során. Tünetekkel elsősorban a nagyobb méretű ciszták járnak.

A gerincvelőt (mely gyakorlatilag az agy folytatása, s mint ilyen, a központi idegrendszer része) a csontos gerinccsatornán belül még körbeveszi a három (kemény, pókháló, lágy) agyhártya. A Tarlov-ciszta gyakorlatilag ezen agyhártyáknak a kisebb-nagyobb kiboltosulása, mely – nagyságától függően – nyomhatja a gerinccsatornában futó gerincvelőt és/vagy az adott magasságban a gerincvelőt elhagyó, gerinccsatornából kilépő ideggyököket.

A legjellemzőbb tünet éppen ezért a derék- vagy keresztcsonttáji fájdalom lehet, emellett természetesen előfordulhatnak az úgynevezett kompressziós (nyomási) tünetek, mint pl. a gyököknek megfelelő területen érzészavar, zsibbadás, bizsergés, gyengeségérzés (leggyakrabban érintett a gát, a fenék területe, illetve az alsó végtag). Ritkábban ugyan, de kialakulhat még széklet- és vizelettartási probléma, ezek azonban már mindenképpen a legsúlyosabb kategóriába tartozó esetek.

Diagnózis

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a fentebb felsorolt tüneteket más elváltozások (mint például porckorongsérv, gerincdaganat) is okozhatják, ezért a néhány nap alatt, konzervatív kezelésre (fizikai kímélet, nemszteroid gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerek) nem reagáló deréktáji fájdalom esetén mindenképpen érdemes szakemberhez (ortopédia, reumatológia, neurológia) fordulni.

Természetesen, ha a fájdalom mellett egyéb tünetek, mint a zsibbadás, az érzészavar vagy az inkontinencia is jelentkeznek, már ezt a néhány napot sem szabad kivárni, az esetleges maradandó károsodások megelőzése érdekében azonnal segítséget kell kérni.

A kivizsgálás során a kórtörténet és a fizikális vizsgálat mellett perdöntőek a különböző képalkotó módszerek, mint a CT és MRI. Segítségükkel pontosan meghatározható a ciszták elhelyezkedése és nagysága is, láthatóak a nyomás alá került idegi területek.

Kezelés

Kezelést általában csak a tüneteket okozó ciszták igényelnek, ezeket idegsebészeti műtétek során távolítják el. A műtétet követőn a beteg panaszai általában jelentősen enyhülnek, megszűnnek.

Elhúzódó, terápiarezisztens (kezelésre nem javuló) derékfájás és/vagy a fentebb felsorolt ideggyógyászati tünetek jelentkezése esetén érdemes tehát erre a ritka kórképre is gondolni, főleg, mert műtéttel eredményesen kezelhető.

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.