A lábfájdalom lehetséges okai

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Szinte mindenkivel előfordul egyszer-egyszer, hogy alsó végtagjaiban, a lábszár területén hosszabb-rövidebb ideig tartó fájdalmat érez. Milyen problémák állhatnak a háttérben?

Tekintve, hogy a lábszár felépítésében számos komponens vesz részt, nem mindig egyszerű annak a megállapítása, mi okozza az adott tüneteket. Cikkünkben megpróbáljuk rendszerezni a különböző kóreredeteket, s néhány szóban jellemezni a gyakoribb eltéréseket.

Az alsó végtag felépítése

Bizonyára nagyjából mindenki tisztában van az alsó végtag, azon belül is a lábszár egyszerű anatómiai felépítésével: legbelül található a sípcsont és a szárkapocscsont, melyek felül a combcsonthoz, alul a bokát alkotó csontok egy részéhez ízesülnek. Számos, a láb és lábfej mozgatásában résztvevő izom ered és tapad ezeken a csontokon, melyek egy része az úgynevezett vádlit alkotják. Az egyik ilyen izom sarokcsonton tapadó ina formálja Achilles inunkat. Az izomszöveten kívül erek, idegek futnak még a területen, s természetesen mindezt bőrünk borítja be.

Csontok

Alszárban jelentkező fájdalmat okozhatnak a fent említett csontokat érintő különböző kórképek:

  • gyulladásos folyamatok (csontvelő- és csonthártyagyulladás, ezek általában a fájdalom mellett egyéb, súlyos tünetekkel társulnak)

  • tumoros megbetegedések (jellemzőek az általános tünetek is, mint pl. a fogyás, izzadás, hőemelkedések, stb.)

  • sérülések (csonttörés, zúzódás; ezen esetekben a kórelőzmény segíthet a diagnosztának)

  • növekedési fájdalom: meglehetősen gyakran fordul elő kis (óvodás-kisiskolás korú) gyermekeknél, a szülők legnagyobb aggodalmára. Jellemzője egy középerős, főként az éjszakai órákban jelentkező fájdalom, mely általában felébreszti a gyermeket.

Alsó végtagi érszűkület jelei

A korszerű diagnosztikai technikák igazolták, hogy az alsó végtagi érszűkület ugyanolyan gyakori nőkben, mint férfiakban, de egy új vizsgálat azt is bizonyította, hogy a súlyos betegség a nőbetegekben gyorsabban romlik, mint a férfiakban. A tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte. Bővebben az alsó végtagi érszűkületről

Erek-idegek fájdalma a lábban

Főként az idősebb korosztály tagjait érintheti az úgynevezett „kirakatnézegető” betegség: az alsó végtag területén leggyakrabban artériás érszűkület talaján kialakuló keringési elégtelenség miatt az izomszövetek vérellátása zavart szenved. A károsodott vérellátású, s emiatt nem megfelelően oxigenizált izmok működése akár már egy egyszerű séta során károsodhat, s éles, nyilalló fájdalom jelentkezik már néhány lépés megtétele után (innen a betegség neve).

Az artériák mellett a vénák megbetegedése is alszári fájdalmat okozhatnak. Míg a mélyben futó vénahálózat ereinek érintettsége (trombus!) egy ideig leggyakrabban tünetmentes marad, addig a felszíni hálózat szakaszain kialakuló elváltozások, mint a vénafalgyulladás hamar tüneteket (bőrpír, fájdalom, esetleg lokális duzzanat) produkálnak s azonnal orvosért kiáltanak.

Nagyon ritkán előfordulhat idegi eredetű fájdalom: az adott terület érző működéséért felelős idegrost bizonyos károsodása esetén az ellátási területen jelentkezik éles fájdalom.

Izomzat

Egy-egy megterhelő edzés után jelentkezhet az alszár izmaiban izomláz, mely sok esetben nem csupán kellemetlen, hanem egyenesen fájdalmas érzetet jelent. Hasonló tünetekkel járhat az izomzatot érintő, autoimmun eredetű gyulladásos kórkép: a myositis.

Kültakaró

Természetesen a bőr különböző megbetegedései esetén is jelentkezhet fájdalom az alszár területén, például egy rovarcsípés, égés vagy akár sérülés miatt. Itt érdemes még megemlíteni a boka és az alszár oedemáját (vizenyőjét) kísérő feszülő érzést.

Mindezekből látható, hogy számos oka lehet az alsó végtag területén kialakuló fájdalmaknak. Vannak köztük banális, maguktól szűnő kórképek, de sajnos előfordulhat súlyosabb kórkép is a háttérben. Éppen ezért a diagnózis felállítását érdemes mindig szakemberre bízni, aki a megfelelő kivizsgálási folyamatot követően konkrét terápiás utasításokkal is ellát.

Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.