Röviden a derékfájásról

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést.

A derékfájást többnyire nem konkrét betegség okozza, kialakulásában feltehetően kevésbé kézzel fogható tényezők is szerepet játszanak, így például a megfeszített munkatempó mint pszichés faktor.

Természetesen - bár ritkán - fizikai elváltozás is okozhat ilyen jellegű fájdalmat, például a következők:

  • Porckorong-kitüremkedés vagy -sérv
  • Ízületi porckopás
  • Csontritkulás
  • Gerincvelő-fertőzések (spondilodiscitis, osteomielitis)
  • Sérülések, törés
  • Gyulladások
  • Daganat (ritkán)

Az esetek egy részében az ágyékcsigolyák régiójában kialakuló fájdalom nem áll összefüggésben a csigolyákkal, sem a szalagokkal. Gyakori, hogy a nőgyógyászati, illetve gyomor-bélrendszeri betegségek velejárója a derékba kisugárzó fájdalom. Derékfájást okozhat vesekő, húgyúti fertőzések, kólika és ritkán tüdőgyulladás is.

Bővebben A derékfájás lehetséges okai

A fájdalom jellege

A derékfájást sokszor izomfeszülés kíséri, ami oly mértékű lehet, hogy kis csomók formájában a megfeszült izmok kitapinthatóak, vagy akár az egész hátra kiterjedhet a merevség.

A fájdalom elkerülése érdekében sokan rossz tartást vesznek fel, ami tovább súlyosbítja az izomfeszülést.

A fájdalom kisugározhat a farba, a combokba és az egész hátba, néha éles, szúró vagy bizsergő érzés kíséretében. Ha az említett tünetek mellett valamely testrészén érzésvesztést, érzészavart vagy bénulást tapasztal, nem tudja kontrollálni a vizeletürítést vagy székletvisszatartást, valamint, ha végtagjai elveszítik izomerejüket, azonnal forduljon orvoshoz! E tünetek mellett ugyanis fennáll a tartós idegkárosodás veszélye.

Bővebben Az alábbi módszerekkel tarthatja hátát egészségesen és erősen

A derékfájás kezelése

Az akut derékfájáskor semmi estre sem tanácsos az ágynyugalom, hacsak az orvos másképp nem rendeli. A testi megerőltetést azonban mindenképp kerülni kell. Ajánlott a napi aktivitás csökkentése, és vény nélkül kapható vagy az orvos által előírt fájdalomcsillapító bevétele, izomlazító szer vagy fájdalomcsillapító tapasz alkalmazása.

Ha a derékfájás erős vagy napokig fennáll, esetleg időről időre visszatér, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Ha a panaszok mögött nincs konkrét betegség, mégis négy hétnél tovább fennállnak, akkor gyógytornával, fizioterápiával, meleg (fájdalomcsillapító, izomlazító) vagy hidegkezeléssel (gyulladáscsökkentő), gyógymasszázzsal lehet segíteni a páciensen. Jótékony hatásúak az izomlazító gyakorlatok is. Néha a fájdalom egyik napról a másikra magától megszűnik.

A derékfájás megelőzésének legjobb módja az életmódváltás: a túlzott fizikai és lelki megterhelés kerülése, illetve utóbbi hatékony kezelésének elsajátítása, valamint a fölösleges kilók leadása.

Bővebben A derékfájás: hogyan kezelhető?

A téma fontos cikkei - Derékfájás

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.