A fiatalkori emlőbetegségekről

szerző: Dr. Szabó Noémi radiológus - Hypertonia
megjelent:

Fiatal nők gyakran fordulnak hozzám amiatt, hogy – mint mondják – rettegnek az emlőráktól, de nem tudnak szűrésre járni, mert a szűrőállomások fiatal koruk miatt nem fogadják őket.

A fiatal emlő szűrővizsgálatára a röntgen-mammográfia valóban nem alkalmas. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy fiatal nőnek nem lehet emlőbetegsége, ezért ebben a korcsoportban rendkívül fontos az önvizsgálat. Ahhoz azonban, hogy az önvizsgálat jó hatásfokú legyen, be kell tartani néhány szabályt.

Mikor és hogyan végezzük az önvizsgálatot?

Az önvizsgálatot mindig a menstruációs ciklushoz igazodva kell elvégezni, mégpedig a ciklus 8–10. napján. Gyakorlatilag a menstruációt követő napokban érdemes sort keríteni rá. Több testhelyzetben, akár előre hajolva, az emlő teljes térfogatát át kell tapintani.

Ezt a feladatot minden hónapban el kell végezni, csak így alakul ki a megfelelő önismeret saját testünkkel kapcsolatban, és csak így van esély arra, hogy észrevegyük, ha változás jön létre. Minden fontos lehet, ami az előző vizsgálathoz képest újdonság! Ha bármilyen tapintási változás jön létre, csomót tapint, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Mi történik ha elváltozást tapasztal?

Orvosa ultrahangos emlővizsgálatra fogja beutalni. Az emlő ultrahangvizsgálatára a szűrőállomásokon kívül kórházak radiológiai osztályán, rendelőintézetekben és privát ultrahang-diagnosztikai laborokban is van lehetőség.

A vizsgálat számos eredményt hozhat (a felsorolás a teljesség igénye nélkül csak a leggyakoribb eltéréseket tartalmazza) Az esetek egy részében a tapintható elváltozásnak megfelelően normális mirigyállomány ábrázolódik, kóros nem igazolható. Ilyen esetben tennivaló nincs, de javasolt az emlő további fokozott önellenőrzése. Amennyiben a csomó határozottabbá válik, ismételt vizsgálat szükséges!

Melyek a leggyakoribb fiatalkori daganatok?

Leggyakoribb fiatalkori daganat a fibroadenóma, egy jóindulatú, kötőszöveti sejtekből felépülő csomó. Bár ultrahangképe elég jellegzetes, mégis javasolt az ultrahang-diagnózist citológiai vagy szövettani mintavétellel megerősíteni. A fibroadenóma időszakos ultrahangos ellenőrzése javasolt. Növekvő fibroadenóma eltávolítása és szövettani vizsgálata szükséges!

Másik jóindulatú daganatféle a ciszta. A ciszta egy tömlő, melynek falát a tejcsatorna hámsejtjei borítják. A tömlőt a tejcsatorna váladéka tölti ki. Típusos ultrahangos megjelenésű, elrendezésű, panaszt nem okozó ciszták esetében időszakos ultrahangellenőrzésen kívül tennivaló nincs.

Panaszt okozó vagy nem típusos megjelenésű cisztákból vékony tűvel a váladék kiüríthető és a váladék citológiai vizsgálata elvégezhető. Amennyiben rosszindulatúság gyanúja nem merül fel, úgy időszakos ultrahangellenőrzés elegendő.

Tovább Jóindulatú emlődaganatok

Ha az ultrahang a rosszindulatúság gyanúját veti fel

Ritkán az ultrahangvizsgálat rosszindulatúság gyanúját vetheti fel. Ilyenkor félre kell tenni félelmeinket és minél hamarabb biztos szövettani diagnózishoz kell jutni, a mintavételt, ha lehet, azonnal el kell végezni.

A hezitálás, várakozás és reménykedés abban, hogy hátha elmúlik, vagy nem növekszik tovább, csak rontja az esélyeket. Számos korszerű, kombináltan alkalmazott, jó terápiás lehetőség van.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy fiatalok számára is van emlővizsgálati lehetőség. Rendszeresen élni kell vele, hogy minél hamarabb észleljük, ha baj van és tenni tudjunk ellene. Nem félni, hanem cselekedni kell!

(diabetes.hu - Dr. Szabó Noémi, radiológus szakorvos)

Hypertonia magazin

Hypertonia magazin címlap 2017/1

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával betegtájékoztató folyóiratot indított útjára a Tudomány Kiadó a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

A tájékozottság, a betegséggel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása vitathatatlan szerepet játszik a kezelés sikerében, a jó vérnyomásértékek elérésében, az életminőség javításában, a szövődmények elkerülésében, késleltetésében.

A kiadvány szakmai felügyelet mellett készül, ellenőrzött írásokat tartalmaz.

A Hypertonia kiadvány megrendelése

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.