Magas vérnyomás és Cushing-szindróma

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A magas vérnyomás az esetek döntő többségében esszenciális, de fontos megemlíteni a hypertonia secunder formáit is, melyek különböző alapbetegségek talaján alakulnak ki. Ezen alapbetegségek egyike a Cushing-szindróma, melyben bár nem a vérnyomás emelkedése a figyelemfelhívó tünet, de a betegségnek jellegzetes velejárója.

A betegséget Harvey W. Cushingról nevezték el, aki 1932-ben felismerte a betegség egy típusának és az agyalapi mirigy bizonyos elváltozásának összefüggését. A kór igen ritka, egymillió emberből évente csupán csak 2-3 ember betegszik meg.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le ingyenes táblázatunkat, ami segít ebben!

A Cushing-szindróma a mellékvesekéreg glükocorticoid (kortizol) hormonjának túltermelése miatt kialakuló betegség.

Oka lehet magában a mellékvesekéregben, amikor az ott levő sejtek túlzott működése miatt emelkedik meg a kortizolszint, de az is előfordulhat, hogy a szabályzó hormonok magas szintje készteti fokozott működésre a mellékvesekérget.

(A kortizol termelését az agyalapi mirigy által termelt hormonon keresztül irányítja.)

Még ennél is ritkább eset az, amikor egy teljesen más szerv - például a tüdő - rosszindulatú folyamata termel hormonokat, és így alakul ki a fokozott kortizoltermelés a mellékvesekéregben.

Még egy típust meg kell említeni. Ez a gyógyszer mellékhatásaként kialakuló Cushing-szindróma.

Sok betegség van, amikor szteroid gyógyszereket kell a betegeknek szedniük.

Ezek a mellékvesekéreg kortizoljához hasonló szerek, és hosszas alkalmazásuk ugyanolyan tüneteket okoz, mint a kóros hormontermelés. Ezért is van az, hogy az ilyen gyógyszereket csak indokolt esetben írják fel az orvosok, és gyakran ellenőrzik a betegeket.

Ön tudja? Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Optimálisvérnyomás-kalkulátor

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?
Optimálisvérnyomás-kalkulátor

Milyen tünetek jelentkeznek a betegeknél?

A vérnyomás emelkedése Cushing-szindrómában a magas kortizolszintre vezethető vissza, melynek hatására nő a vértérfogat, a szív és az erek érzékenyebbé válnak az adrenalinnal és noradrenalinnal szemben, és emelkedik a vérnyomás.

A Cushing-szindrómában szenvedő betegek körülbelül 85 százalékában jelentkezik hypertonia.

A Cushing-szindrómás beteg elhízik. A zsír főleg a hason, arcon, nyakon szaporodik fel.

Jellegzetes a nyak hátsó, alsó részén kialakuló "zsírpúp". Az elhízott hassal kontrasztot alkotnak a vékony lábak, csípő és karok. A bőr elvékonyodik és nagyon jellegzetes "striák" alakulnak ki a hason.

A stria

A stria lilás színű, széles csíkok formájában jelenik meg a bőrön, ami sokszor 1 cm-nél is szélesebb.

Az arc kerek lesz, és piros színűvé válik. Ez a "holdvilág arc". Nőkön kóros szőrnövekedés is megfigyelhető lehet, bár ez enyhe, valamint férfias hajhullásról is panaszkodhatnak. Az arcon aknék jönnek létre, a bőr lassan gyógyul, és gyakran felülfertőződik.

A lépcsőn felfelé történő járás, az ülésből történő felállás vagy a fésülködés, nehéz a végtagok felső részén kialakuló izomgyengeség miatt.

Sok esetben cukorbetegség is létrejön. Csontritkulás is kialakulhat. Gyakori pszichés tünetként a depresszió megjelenése is lehetséges.

Gyermekek megbetegedése esetében, vagy azoknál, akik olyan betegségben szenvednek, ahol hosszas szteroidkezelés szükséges, a növekedés lelassul.

Ha ilyen tüneteket észlelnek egy betegnél, és nem szed szteroidtartalmú gyógyszereket, akkor hormonszintméréseket, majd képalkotó vizsgálatokat szoktak végezni.

A kivizsgálást és a végleges diagnózist endokrinológus szakorvos állapítja meg. A gyógyulást gyakran csak műtéti eljárással lehet elérni.

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológusDr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.