Időskori magas vérnyomás - Mire érdemes figyelni?

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Régi tévhit, hogy idősebb korral a magasabb vérnyomás megengedett, részben ennek tudható be, hogy ez a csoport gyakran nem részesül megfelelő kezelésben.

A magasvérnyomás-betegség előfordulása az életkorral egyre nő, a 70 év feletti lakosság körében 3 emberből ketten már biztosan hipertóniásak. Míg 60 év alatt a betegek kb. 40 százaléka éri el a célértéket, 70 év felett ez csak 20-30 százalékban mondható el. Pedig a szövődmények (mint a stroke, infarktus, szívelégtelenség) megelőzése érdekében, ez esetben is javasolt 140/90 Hgmm alatt tartani a vérnyomást.

A kor előrehaladtával a nagyerek egyre meszesebbé, merevebbé válnak, az érfalban a rugalmas rostok aránya megváltozik, ez meghatározza mind a vérnyomás, mind a kezelés sajátosságait.

Az érelmeszesedés befolyásolhatja a vérnyomásmérést

Az artériák, főleg az aorta rugalmasságának csökkenése következtében, a szisztolés vérnyomás növekszik, a diasztolés inkább csökken.

Míg 50 év alatt gyakori az emelkedett diasztolés vérnyomás (az alsó érték 90 Hgmm feletti), az idősebbeknél többnyire izolált szisztolés hypertoniáról beszélhetünk. A magasabb szisztolés nyomás és a nagy pulzusnyomás (a szisztolés és a diasztolés érték különbsége) az erek további károsodását vonja maga után.

A meszes erek következtében tévesen magas értékeket is kaphatunk vérnyomásméréskor.

Mivel a mandzsettát jobban fel kell fújni a keményebb falú artériák összenyomásához, akár 10-50 Hgmm-rel is nagyobb nyomást mérhetünk a tényleges vérnyomásnál. Azoknál a betegeknél, akiknek hipertoniája gyógyszeres kezelésre nem reagál, sőt inkább vérnyomásesésre utaló tüneteik vannak, erre is gondolni kell.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90
Tudta?
Ha Önnek 55 éves koráig még nem lett magas a vérnyomása, akkor is 90 százalék annak a valószínűsége, hogy az élet során még ez kialakul.

Nehezíti a kezelést a társbetegségek fennállása is

Nehezíti a kezelést a társbetegségek fennállása, romlik a vese- és a májfunkció, így öregkorban a gyógyszerek szervezetben történő lebomlása, kiürülése is módosul, ami a mellékhatások gyakoribb előfordulásához vezethet.

Emiatt, valamint az emlékezőképesség romlása és a rosszabb anyagi helyzet következtében, sokszor elhagyásra kerülnek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

Időskorban romlik a vérnyomásra ható idegi szabályozórendszer működése is, ami ingadozásokhoz, illetve gyors testhelyzet-változásokhoz köthető hirtelen vérnyomáscsökkenéshez, ún. ortosztatikus hipotoniához vezet.

Emiatt szükséges álló helyzetben is megmérni a vérnyomást.

Gyógyszeres kezelés: alapelv a fokozatosság

A fenti eltérések miatt szem előtt kell tartani a gyógyszerek dózisának óvatos, fokozatos emelését. Időskorban bizonyos gyógyszerek, mint pl. a vízhajtók és a kalcium-csatorna blokkolók kedvezőbbek, míg azok a szerek, melyek a pulzusszámot csökkentik, az idősekben gyakran fennálló alacsonyabb szívfrekvencia, szinuszbradikardia miatt kerülendők.

A társuló betegségek fennállása szintén befolyásolja a gyógyszerválasztást, és arra is figyelni kell, hogy a szisztolés érték csökkenésével, a diasztolés lehetőleg nem kerüljön 55-60 Hgmm alá.

A nehézségek ellenére nagy jelentőséggel bír a magas vérnyomás kezelése. Több vizsgálat kimutatta, hogy a megfelelő terápia hatására akár 36-41 százalákkal is csökkenhet a stroke előfordulásának rizikója, míg a szívelégtelenség miatti kórházba kerülés aránya 54 százalékkal lehet kevesebb.

Nem érdemes tehát legyinteni a magasabb vérnyomás-értékekre, hiszen a 70-80 év feletti korosztály is sokat nyerhet a megfelelő kezelésnek köszönhetően.

Tovább Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.