A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakosnál alakul ki évente.

Jellemzően inkább a középkorú vagy idősebb embereket érinti, a betegek átlagéletkora 64 év körül van, és valamennyivel több férfi betegszik meg, mint nő. A betegség kiváltó oka ismeretlen, vegyszerrel vagy fertőzéssel nem igazán lehetett összefüggésbe hozni, ionizáló sugárzás viszont lehet a kiváltó okok között.

Bővebben Mely anyagok okozhatnak rákot?

A betegség egy jellegzetes kromoszóma eltéréssel jár, mely a diagnózis felállításában is segítségünkre van. Ezen szerzett genetikai eltérés következtében a 9. és 22. kromoszóma egy-egy szakasza kicserélődik egymással, melynek hatására a sejtek bizonyos jelátviteli útjai folyamatosan aktívak maradnak, kontroll nélküli szaporodásuk indul meg.

A krónikus myeloid leukémia tünetei

A betegségnek három fázisa van, ezekben eltérő tünetek jelennek meg:

  • a krónikus fázisban egy lassú lefolyású, akár évekig rejtve maradó betegségről van szó, amely sokáig nem okoz panaszt, gyakran csak szűrővizsgálat és vérvétel kapcsán derül rá fény. Magas fehérvérsejtszám észlelhető a rutin vizsgálat alkalmával elkészült laborban. Fizikális vizsgálattal nagyobb máj vagy lép észlelhető. Általános panaszok (étvágytalanság, gyengeség, fogyás) társulhatnak a laboreltérésekhez.
  • a második, akcelerált fázisban fokozódnak a panaszok, a nagyobbodó lép és máj mellett megjelenik a jelentősebb testsúlyvesztés, a láz, az éjszakai izzadás is. A laborokban a magas fehérvérsejtszám mellett vérszegénység is észlelhető.
  • a harmadik szakasz az úgynevezett blasztos fázis, mely gyakorlatilag az akut leukémiába való átmenetet, hirtelen romló, gyors lefolyású, kezelés nélkül halálhoz vezető betegséget takar. A legtöbb beteg (kb. 85%) a krónikus fázisban kerül felismerésre.

A CML kivizsgálása

A beteg vizsgálatánál elsősorban megnagyobbodott máj és lép fedezhető fel. Laborokban magas fehérvérsejtszám, esetleg vérszegénység észlelhető. Ultrahang vizsgálat igazolja az említett megnagyobbodott hasi szerveket, és más betegségtől való elkülönítésben segíthet. Ha a gyanú felmerül, csontvelővizsgálatra is szükség van. Az ebből nyert minta mikroszkópos vizsgálata igazolhatja a diagnózist, de a kromoszóma eltérés kimutatására is szükség van. Ha a betegség megállapítást nyert, érzékenyebb molekuláris vizsgálatot is végzünk, mely a kezelés során a betegség nyomon követésére is hasznos.

Kezelés és kilátások

A betegséget korábban kemoterápiával és interferon adásával kezelték. Hazánkban 2002-ben törzskönyvezték az első olyan szájon át szedhető gyógyszert, mely közvetlenül a hibás enzim gátlásán keresztül fejti ki hatását. Az elmúlt években tovább fejlesztve ezt a gyógyszert több úgynevezett tirozin-kináz-gátló gyógyszer is elérhetővé vált. Sajnos még kevés beteg gyógyítható meg teljesen, de a betegek nagy részének sikerül egyensúlyban tartani a betegségét, panasz- és tünetmentessé válnak hosszú évekre. A betegek több mint 85%-a életben van a diagnózist követő 10. évben is. Szükség esetén, fiatalabb korban, ha előrehaladott betegségről van szó, kemoterápiára vagy csontvelő-átültetésre is sor kerülhet.

A betegség tünetmentes állapotban tartásához, a jó életminőség eléréséhez hosszú távon folyamatos gondozásban való részvétel szükséges.

Kapcsolódó A leukémia típusai

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.