A torokfájás lehetséges okai

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A torokpanaszok változatos formában (torokfájás, nyelési nehezítettség, rekedtség) és gyakran szerepelnek mind a felnőttek, mind a gyermekek panaszai között, főként ősszel és télen. A torokfájásnak számos oka lehet, amelyek részben a panaszok alapján is elkülöníthetőek.

A téma cikkei - Torokfájás

3/1 A torokfájás lehetséges okai
3/2 A torokfájás kezelése
3/3 A torokfájás és kezelése gyermekeknél

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege: gombócérzés, kaparás, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Nagyon fontos információ az is, hogy mennyi ideje áll fenn a torokfájása. Az akut torokfájást az esetek többségében valamilyen néhány napon belül gyógyuló fertőzés okozza, ám a tartós, krónikus fájdalmat komolyan kell venni. Figyelje meg a fájdalom jellegét, kísérő panaszait, ez segíthet a torokfájást okozó betegség kiderítésében!

Az akut torokfájás gyakori okai

Az akut torokfájás leggyakoribb és leginkább kézenfekvő oka a meghűlés, a mandulagyulladás, az influenza vagy egyéb felső légúti fertőzés, amelyet többnyire vírusok vagy baktériumok okoznak. Különösen ősszel és télen könnyen elkaphatók ezek a kórokozók, amelyek köhögéssel, tüsszentéssel átfertőzve megtelepednek a légutak nyálkahártyáján, majd gyulladást okoznak. Egyes kórokozók állandóan jelen vannak a szájüreg és garat nyálkahártyáján, de az erős és egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni őket.

Felső légúti vírusok okozta megfázás esetén a fokozott váladékképződés, nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés, nyelési panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet szintén kísérői lehetnek a torokfájásnak. A heveny gyulladások legtöbbször néhány nap alatt gyógyulnak, szövődményes esetekben azonban krónikussá válhatnak.

Garatgyulladás. Az egyik leggyakrabban előforduló enyhe megbetegedés a vírus okozta akut garatgyulladás (pharyngitis), melyre a legjellemzőbb a torokszárazsággal járó torokfájás, gyakran nyelési fájdalommal is társulva.

Mandulagyulladás. A mandulagyulladást leggyakrabban vírus okozza, de felnőtteknél kb. 10%-ban, gyermekeknél 25-40%-ban bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás jelentkezik. Ennek hátterében bakteriális (leggyakrabban Streptococcus) fertőzés áll, és kifejezett, mindkét fülbe sugárzó torokfájdalommal, lázzal, elesettséggel jár. Szövődményként a mandulák körül tályog alakulhat ki, így a torokfájás krónikussá is válhat, ezért gyakori mandulagyulladás esetén mandulaműtét mérlegelendő.

További fertőzések. Vírusfertőzés okozza az általában enyhe torokfájással, nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodással, levertséggel járó csókbetegséget (mononucleosis infectiosa vagy mononukleózis), amely a fiatalok betegsége.Szintén járhatnak torokfájással olyan súlyos fertőzések is, amilyen a skarlát vagy a diftéria (torokgyík). Ilyenkor sokkal intenzívebb lehet a fájdalom.

Gégegyulladás. A rekedtség annak a jele, hogy a gyulladás átterjedt a gégére és a hangszalagokra is, így az akut gégegyulladás és hangszalaggyulladás általában szintén vírusos felső légúti fertőzés tünete. A hangos beszéd, kiabálás, éneklés okozta túlerőltetés ugyanakkor teljesen egészséges torokban is okozhat átmeneti rekedtséget a nyálkahártya vérbősége folytán.

Torokirritáció. A fertőzéseken túl enyhe gyulladást válthat ki a garatban kémiai irritáció vagy hőhatás is. Például jelentkezhet torokfájás és rekedtség forró, fűszeres ételek, forró vagy jeges italok fogyasztását, vagy háztartási tisztítószerek belégzés követően is.

A torokfájást kísérő tünetekről részletesen

A torokfájás gyakran jár együtt rekedtséggel, esetleg okoz gombócérzést, nyelési nehezítettséget. Ha ezek a panaszok tapasztalhatóak, más betegségek is állhatnak a torokfájás hátterében.

A krónikus torokfájás gyakori okai

Krónikus garatgyulladás, gégegyulladás. Krónikus, hosszan tartó garatgyulladás is okozhatja a tartós torokfájást, melynek hátterében speciális esetekben állhatnak különböző autoimmun megbetegedések (pl. Sjögren-szindróma). Nem is gondolnánk azonban, hogy a poros, füstös munkahely, a légkondicionált helyiségek szintén hosszabb ideig tarthatják fenn a torokfájást! A hosszan tartó rekedtség hátterében szintén krónikus gyulladásos folyamatok, környezeti ártalmak (légszennyezettség, dohányzás, légkondicionált helyiség), továbbá hangszalagbénulás vagy -sérülés állhat.

Reflux betegség. Sokan tapasztalnak alkalmanként savas refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és ott - esetleg a garatban és a gégében is - gyulladást vált ki, ami gyomorégést és állandó torokkaparást, torokfájást, köhécselést is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nem csak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

Bővebben Így okozhat a savas reflux torokfájást

Allergia. Nagyon jellegzetes viszkető, kaparó érzéssel jár együtt az allergia okozta torokfájás. Az enyhe fájdalommal járó torokkaparás a szénanátha egyik jellemző tünete.

Torokfájás nyáron

Bár a torokfájás leggyakrabban a téli hónapokban jellemző akut megbetegedés, gyakran nyáron is kialakulhat. A légkondicionáló-használattal áll összefüggésben az enyhébb lefolyású Pontiac-láz és a veszélyesebb Legionella-fertőzés, de vírusfertőzések is gyakoriak a hideg italok és ételek fogyasztását követően. Torokgyulladás nyáron - Ezek okozhatják

Pszichés eredetű torokfájás. A pszichés feszültség az izmok állandó feszülésével jár, mely a nyak és a gége izmait is érinti torokfájásban, idegentestérzésben, gombócérzésben megnyilvánulva. Meglepően gyakran lelki háttere lehet a torokfájás mellett az állandó köhécselésnek, krákogásnak, torokköszörülésnek is.

Daganatos betegségek. A rekedtséget komolyan kell venni, mivel a háttérben a gége jó- és rosszindulatú daganata is állhat. Két-három héten túl tartó rekedtséggel mindenképpen forduljon orvoshoz.

A jóindulatú daganatok általában tünetmentesek, időnként kisebb-nagyobb diszkomforttal járhatnak. A rosszindulatú szájüregi daganatok általában a hosszú évek óta erősen dohányzó és rendszeresen alkoholt (főként tömény alkohol) fogyasztó embereknél fejlődhetnek ki. Sajnos általában alattomosan fejlődnek ki, csak előrehaladott stádiumukban okoznak fájdalmat, jellegzetes fülbe sugárzó nyelési fájdalmat és nehezített szájnyitást.

Tovább A torokfájás kezelése: otthoni praktikák vagy orvosi terápia?

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.