Mit tudunk az őssejtbankokról?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

A lakosság egyre többet tud az őssejtek felhasználhatóságáról és hatékonyságáról, valamint a sikeres transzplantációkról, így jelentősen megnövekedett az őssejt-tárolásba vetett bizalmuk.

A válaszadók közel 40 százaléka tisztában van azzal, hogy őssejt-terápiával súlyos betegség esetén is jelentősen javul gyermekük esélye a felgyógyulásra - ez derül ki a KRIO Intézet reprezentatív kutatásból.

őssejt labor

A megkérdezettek 36 százalékának döntő szempont az is, hogy más családtagokon is segíthet az eltárolt minta. A résztvevők harmada tisztában van azzal, hogy az őssejtek terápiás felhasználása a jövőben tovább bővülhet, vagyis még több betegség gyógyítására lesznek alkalmasak.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar lakosság az őssejt-levétel és a tárolás esetében is bízik a hazai szakértelemben és tudásban, a résztvevők 35 százaléka kiemelten fontosnak tartja a hazai tárolás lehetőségét. Kiderült az is: minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

Bár a népességi nyilvántartás szerint a születések száma stagnáló állapotot mutat, a piac mégis bővül és jelentősen gyarapodik az őssejt-tárolás mellett döntők aránya – mondta dr. Balogh István, a KRIO Intézet vezérigazgatója.

Mi történik a fel nem használt köldökzsinórral?

Egy édesanya dönthet arról is, hogy nem kívánja tároltatni gyermeke köldökzsinórvérét. Ebben az esetben veszélyes hulladéknak minősül a fel nem használt anyag, így az erre vonatkozó szigorú és pontos törvényi szabályozás szerint megsemmisítik ezeket - tudtuk meg dr. Balogh Istvántól.

Közös döntés legyen

A felmérés eredményei alapján a magyarországi őssejtbankok és az egészségügyi dolgozók előtt még mindig nagy feladat áll, hiszen mindenkinek tisztában kellene lennie azzal - legyen az szülő vagy orvos -, hogy felbecsülhetetlen értéket jelentenek az eltárolt minták.

Dr. Balogh István a WEBBeteg kérdésére hozzátette: bár a kismamák a nőgyógyászukat is megkérdezik az őssejt-levételről, kijelenthetjük, hogy nem csak az orvosuk véleményére alapoznak. A leendő szülők nagyon alapos utánajárást követően, közösen hozzák meg a döntést. Az intézet mindent megtesz azért, hogy az őssejt-levételről és tárolásról minél több szakembert, orvost és védőnőt is tájékoztasson. Ezzel kapcsolatban több konferenciát szerveztek már, és a jövőben is lesznek ilyen tájékoztatók.

Eddig három beavatkozás volt

Magyarországon 2010-ben használtak fel először privát őssejtbankban tárolt mintát egy gyermek gyógyítására. Azóta további két sikeres beavatkozás volt szintén az intézetben tárolt minták felhasználásával.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.