Mire utal az orrváladék színe?

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Különböző betegségek kapcsán az orrváladék színe más és más lehet. Ennek jellege segítséget nyújt az orvosnak a diagnózis felállításában, illetve a szülő számára is tájékozódást jelent.

Az orrban normális körülmények között is képződik napi szinten váladék. Ez óvja meg többek között az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, védelmet nyújt a kórokozókkal szemben, elősegíti az orrba jutó levegő felmelegítését, páratartalmának növekedését. A váladékképződés nem mindig észlelhető, mert hátrafolyik a garat felé, illetve a kilégzés során elpárolog.

Ha áttetszó, vízszerű az orrváladék

A napi természetes váladékképződésen túl megjelenő áttetsző, vízszerű vagy orvosi néven szerózus orrváladék általában a felső légúti megbetegedések (megfázás, nátha) kezdeti stádiumában jelentkezik, melyhez gyakran rossz közérzet, torokfájás, hőemelkedés társul. Ebben a fázisban a fertőzés még vírusos eredetű! Kezeléséhez nincs szükség antibiotikumra, az ugyanis csak a bakteriális felülfertőzés esetén hatásos.

Allergiásoknál szintén gyakori jelenség a vízszerű orrváladékozás, amely azonban gyakran kiegészül pl. tüsszögéssel, szem-, illetve orrviszketéssel, könnyezéssel.

Sárgás, zöldes orrváladék - Mit jelent?

Amikor az orrváladék színe sárgás, zöldes színűvé változik, akkor a folyamat már előrébb haladott, ilyenkor a váladéknak ez a típusa utal arra, hogy bakteriális fertőzés zajlik a szervezetben. Ezt orvosi nevén mukopurulens váladéknak hívjuk. Ilyet látunk pl. egy felső légúti fertőzés kapcsán, arcüreg-, illetve homloküreg-gyulladásban. A folyamat gyakran egy kisebb vírusos fertőzéssel indul, majd a ki nem pihent megfázás, influenza szövődményeként jelentkezik a bakteriális felülfertőződés.

Bővebben Orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz, arcüreggyulladás)

További tudnivalók az orrváladékról

Véres orrváladék

Ha az orrváladék véressé válik, mely keveredik az áttetsző vagy a gennyes váladékkal, akkor általában arról van szó, hogy az orr nyálkahártyája megsérült a gyakori orrfújás miatt, illetve a fertőzés miatt ilyenkor az orrnyálkahártya is érzékenyebb, sérülékenyebb. A hosszabb ideje tartó véres váladékképződés esetén azonban mindenképpen szükséges elvinni gyermekünket fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, mert ez utalhat az orrban lévő éreredetű daganat előfordulására is.

Idegentest lehetősége

Abban az esetben, amikor csak az egyik orrlyukból ürül gennyes-véres váladék, mely egy idő után bűzössé válik, akkor fel kell hogy merüljön az idegentest lehetősége. Mit is jelent ez? A gyermekeknél nem ritkán fordul elő, hogy különböző dolgokat dugnak az orrukba. Leggyakrabban meggymagot, gyöngyöt, borsót, babot, melyet ha nem észlelünk idejében, akkor az idegentest felsérti az orrnyálkahártyát. Ez bakteriális felülfertőződést indít el és a kettő eredményeként megjelenik a gennyes, véres, bűzös váladékozás.

Kapcsolódó Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek
Kapcsolódó Kellemetlen szag jön az orromból - Nagyon kínos, mit tegyek?

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.