A garatgyulladás tünetei és okai

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
frissítve:

A torok, más szóval garat gyulladását (pharyngitis) számos kórokozó kiválthatja. Leggyakoribbak a légúti vírusok, amelyek többnyire csak a képletek lobosságát okozzák, bár egyes esetekben gödrös mandulagyulladáshoz is vezethetnek. A betegség hátterében bakteriális fertőzés is állhat.

A vírusfertőzés okozta garatgyulladás különböző típusainak tünetei

Megfázás

A garat belövellt, vérbő, vöröses színű, a nyaki nyirokcsomók megduzzadhatnak, a fertőzést száraz, köpetmentes köhögés, hőemelkedés vagy láz kíséri. A szokványos vírusos felső légúti hurutot, a köznyelv közönséges meghűlésnek, náthának nevezi.

Kezelése tüneti: torokfertőtlenítők, vitamindús étrend, sok pihenés, szükség esetén lázcsillapítás.

Felső légutak

Felső légutak

Coxsackie-vírusok okozta herpangina

Sajátos toroknyálkahártya-elváltozással jár a Coxsackie-vírusok okozta herpangina. Ennél a betegségnél a mandulákon és környékükön, gombostűfejnyi, lobos udvarral övezett sárgás hólyagocskák láthatók.

Mononukleózis

Különösen kamaszokban, fiatal felnőttekben gyakori kórkép a Pfeiffer-féle mirigyláz, más néven mononucleosis infectiosa (mononukleózis). Kórokozója az Epstein-Barr-vírus (EBV). A fertőzés következtében a nyirokszövetek jóindulatú növekedése, proliferációja alakul ki. Megduzzadnak a mandulák és a nyaki nyirokcsomók, megnagyobbodik a lép, továbbá enyhe májgyulladás és jellegzetes vérképelváltozás észlelhető.

A vírusok hatására előfordulhat, hogy a mandulák vakon végződő járataiban csíkszerű, fehéres izzadmány képződik, ebben az esetben beszélünk gödrös mandulagyulladásról (tonsillitis lacunaris). Másodlagos bakteriális fertőzés következtében, a mandulákat esetenként lepedék fedheti.

A mirigyláznak nincs specifikus terápiája, az ellátás alapja a pihenés és a tüneti kezelés. Antibiotikum alkalmazása kizárólag bakteriális szövődményben lehet indokolt.

Bakteriális fertőzés okozta garatgyulladás

Tonsillitis confluens

Vírusfertőzés talaján – vagy attól függetlenül – a baktériumok is (Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae) gyakran okozhatnak torokgyulladást. Ezekben a fertőzésekben nem ritka, hogy a mandulákon törmelékes, összefüggő, viszonylag könnyen letörölhető lepedék képződik (tonsillitis confluens).

Tüszős mandulagyulladás

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) kórokozója az A-csoportú Streptococcus pyogenes. A fertőzés során a régió nyiroktüszői elgennyednek. A kórokozó termelhet úgynevezett pyrogen (erythrogen) toxint, ami a toxinnal szembeni immunitással nem rendelkező emberben testszerte kiütést okozhat (skarlát, vörheny, scarlatina). Másrészt a baktérium termékei szenzibilizálhatják a szervezetet, ami azt jelenti, hogy újabb fertőzés úgynevezett Streptococcus-utóbetegségekhez („második betegség”: reumás láz, akut veseszövet-gyulladás) vezethet.

Plaut-Vincent-angina

Az anaerob baktériumok okozta Plaut-Vincent-anginában csak az egyik oldali garatmandulán észlelhető szürkésfehér lepedék, ritkábban fekély.

Az akut bakteriális mandulagyulladás lehetséges szövődményei

A heveny bakteriális mandulagyulladás szövődménye lehet a mandulakörnyéki- és a garatfali tályogképződés.

A bakteriális mandulagyulladás kezelése

A mandulák és a környező lágyrészek bakteriális fertőzésében antibiotikumkezelés szükséges.

Szájpenész

Fiatal csecsemőkben, immunkompromittált egyénekben, vagy tartós antibiotikumkezelés mellett fordul elő a Candida okozta szájpenész (soor oris), amelyben olykor a mandulákra lokalizálódhat a fehér gombatelep.

Az antimikotikum alkalmazása mellett a kezelés során a hajlamosító tényezők szerepét is figyelembe kell venni.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.