Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbaj?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

Mindenképpen el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az anyának a terhessége során kettő helyett kell ennie. A túlzott energiabevitel nincs a magzat hasznára, egyedül az anya testsúlyát, és a szövődmények kialakulásának esélyét növeli meg.

A betegség kialakulásában, a terhesség során megváltozott hormonális tényezők játszanak szerepet, ilyenkor a szervezetben ideiglenesen az inzulin hatása gyengül, a szöveteknek magasabb inzulinszintre van szükségük, hogy funkciójukat ellássák. Ma már a rutin szűrővizsgálatoknak része a terhességi cukorbetegség szűrése, erre a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor.

A kórkép komoly szövődményekkel jár, például közvetlenül a születés után, alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, így a szülés során könnyebben sérül, esetleg császármetszéssel kell a világra segíteni, a gyermeknél a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki, légzési elégtelenség léphet fel.

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség kialakulása?

A felsorolt súlyos állapotok, az esetek nagy részében megelőzhetőek megfelelő táplálkozással és életmóddal, és nincs szükség gyógyszeres kezelésre. A helyes táplálkozásnál a mennyiség és a minőség is egyformán fontos. Nem szabad túlzásba vinni a kalória csökkentését, mert a tartósan alacsony vércukorszint hatására szintén magzati károsodások lépnek fel.

A zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett, javasolt komplex szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem lesz hirtelen magas, majd alacsony, hanem folyamatosan emelkedik, és elhúzódóan beáll egy normál szintre. Ez a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy a kismama kerüli a fehér kenyeret, helyette rozskenyeret eszik.

Az édességek helyett

Csokoládét, kekszet, cukorkát nem fogyaszt, ha mindenképpen nassolni támad kedve, akkor az édességet gabonaőrleménnyel vagy joghurttal pótolja. Az ivóleveket és egyéb cukrozott üdítőket is ajánlatos kerülni, helyette ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) citromos teát javaslok.

A szokásos étrendet szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészíteni, melyek akkor szívódnak fel és hatnak igazán, ha természetes formában kerülnek a szervezetbe.

Javasolt a rendszeres mozgás azokban az esetekben, ahol nem áll fent komplikáció, és a szülész nem rendelt el ágynyugalmat. A leginkább ajánlott mozgásforma a séta, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de ha napi rendszerességgel történik, és legalább fél órát alkalmanként, akkor hatásos módszer a kilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban.

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.