Migrén: Miért gyakoribb a nőknél?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
frissítve:

Kétszer több nő szenved a migréntől, mint férfi, ami leginkább a hormonális faktoroknak tudható be.

A legtöbb nő esetében általában ugyanabban az évben jelentkeznek a migrén első tünetei, mint az első menstruációs ciklusuk. Ez vezet ahhoz is, hogy a migrén tünetei a menstruáció környékén újulnak ki - a menstruációs migrén, gyakran a ciklus első napján tör rá a nőkre.

A menstruációs migrén kezelésére, néha hormonkezeléseket kapnak a páciensek, többnyire azonban az általános kezelések is hatásosak.

A magnézium és a B2-vitamin szintén hatásos preventív készítmények. Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt bármilyen recept nélkül kapható gyógyszert akar bevenni, előtte kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében!

Az orális fogamzásgátlók hatással lehetnek a migrénre. Az aurával járó migrént tapasztaló nők esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki stroke.

Esetükben különösen szükséges, hogy megbeszéljék orvosukkal az orális fogamzásgátló használatának módját, legfőképp akkor, ha más kockázati tényezők is fennállnak (például túlsúly vagy dohányzás).

Nagyon sok nő tapasztalja azt, hogy migrénjük a menopauzális korhoz közeledve egyre kellemetlenebb. A hormonpótló kezelés hatásos lehet számukra.

Migrén és terhesség

Migrénes fejfájás előfordulhat a terhesség első három hónapjában, amikor azonban nem tanácsos migrénellenes gyógyszerek és kezelések alkalmazása.

A migrénben szenvedő terhes nők közel 70 százaléka mondja azt, hogy a terhesség második és harmadik trimeszterében nem tapasztalnak migrénes rohamokat.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bodó Mariann, fordító

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.