A migrénes rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész frissítve:

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

Gyógyszerek a migrénes rohamok kezelésére

Gyenge és közepes migrénes roham esetén nagy dózisú fájdalomcsillapítók (paracetamol, metamizol), vagy nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) korai alkalmazását ajánlják, mint amilyen az acetilszalicilsav (ASS), az ibuprofen, illetve diclofenacot vagy naproxent tartalmazó készítmények. Koffeinnel való kombinációjuk erősíti a fájdalomcsillapító hatást.

Erős migrénes roham során triptán migrénellenes szer alkalmazását ajánlhatja az orvos. Ezek a szerotonin hormon hatását utánzó hatóanyagok (szerotoninreceptor-agonisták). A triptánok hatékonyak a fejfájás kezelésében, és egyúttal harcolnak a kísérő tünetek ellen, mint amilyen az émelygés és a hányás.

A triptánok akut migrénes roham kezelésére a leghatásosabbak. Van, amelyiket már a bevezető tünetek (neurológiai tünetek, ha vannak) megjelenésekor be kell venni, és van, amelyiket a fejfájás kezdetekor kell alkalmazni (hiába van megelőző neurológiai tünet).

Különböző triptán hatóanyagok léteznek, amelyek különböző gyógyszerformában kaphatók, mint pl. tabletták, injekció. Ezek más fájdalomcsillapítókkal is kombinálhatók.

A triptánokat nem szabad bevenni fennálló ischaemiás szívbetegség, kezeletlen magas vérnyomás, Raynaud-szindróma, súlyos vese- és májfunkciózavarok esetén, terhesség és szoptatási időszak alatt, illetve agyvérzés után.

Gyógyszerszedés csak mértékkel!

Figyelem! Ne szedjen fájdalomcsillapítót kontroll nélkül, és az időről-időre jelentkező fejfájást, vizsgáltassa meg orvossal. Havonta tíznél több fájdalomcsillapítót ne vegyen be, és három napnál tovább folyamatosan ne szedje ezeket a szereket, különben fennállhat a fájdalomcsillapító okozta fejfájás kialakulásának veszélye.

További migréngyógyszerek

Az anyarozs-alkaloidok (ergotaminok), szintén akut migrénes roham esetén hatnak. Több mellékhatással járnak (zsibbadás, gyengeség), mint a triptánok. Mivel ma már hatékonyabb migrén ellenes szerek vannak forgalomban, forgalmazásukat megszüntetik.

A hányingerellenes szerek (antiemetikumok) a migrén kísérő tüneteként fellépő gyomor-bélpanaszok (émelygés) ellen is hatékonyak, bizonyíthatóan javítják a rosszullétet okozó panaszokat, és segítik a migrénellenes gyógyszerek felszívódását. Ajánlott hatóanyag a metoclopramid (csak felnőtteknek) vagy domperidon (12 éven felülieknek).

Az ópiáttartalmú gyógyszerek (opioidok) alkalmazása szakmai szempontokból nem engedélyezett, mivel hatékonyságuk nem bizonyított a migrénes roham kezelésében, és a hozzászokás veszélye is fennáll.

Egyéb teendők migrénes roham esetén

Migrénes roham ideje alatt fontos a nyugalom, például egy elsötétített, nyugodt és csendes helyiségben való tartózkodás. Az alvás és a hideg borogatás éppúgy segíthet, mint a relaxációs gyakorlatok (pl. Jacobson-féle progresszív izomlazítás).

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta (2022.): Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.