Pajzsmirigy, hormonok, cukorbaj - Tévhitek az endokrinológiában

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A cukorbetegséget és a hormonzavarokat is lehet gyógyítani gyógynövényekkel? A tíz leggyakoribb tévhit az endokrinológiában.

1. „Biztos hormonzavarom van, azért hízom”

Az elhízásoknak csak csekély százaléka vezethető vissza hormonális eredetre. Többnyire a bevitt és a felhasznált energia közötti egyensúly felbomlásáról van szó. Magyarán, többet eszünk, mint amennyit lemozgunk.

Túlsúlyos emberekkel foglalkozó szakrendeléseken kizárják a hormonzavart, amire leginkább hirtelen, látszólag ok nélküli súlygyarapodásnál kell gondolni.

Ez is érdekelheti Önt Hormonzavarokra utaló tünetekről a WEBBetegen

2. „A pajzsmirigyemben göböt találtak, biztosan rákos vagyok!”

A pajzsmirigy göbök nagyon gyakori eltérések. Ha ilyet talál az endokrinológus, további vizsgálatokkal dönti el, hogy jó vagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ilyenkor izotópos vizsgálat, tűbiopsziás mintavétel jön szóba.

Csak ennek birtokában lehet véleményt mondani a göbről. A rosszindulatú göb ritka, és ha mégis ilyet találnak, akkor sem szabad elkeseredni, mert a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozásai nagyon jól gyógyíthatók.

3. „Aki sok cukrot eszik, csak az lesz cukorbeteg”

Ez így nem igaz. Az elhízás vezethet cukorbetegséghez. A túlsúly viszont nemcsak sok cukor fogyasztása miatt alakulhat ki, hanem bármilyen ételtől, ha nem figyelünk oda annak energiatartalmára és nem mozgunk eleget.

4. „A cukorbetegséget és a hormonzavarokat is lehet gyógyítani gyógynövényekkel”

Hasznos linkek!

Sajnos ez nem így van, bár időről időre felröppennek a csodaszerekről szóló híradások.

Ezek nagyon veszélyesek, mert a beteg abbahagyhatja az orvos által előírt gyógyszereit, és súlyosabb állapotba kerülhet. Nem szabad hinni a „csodaszernek” kikiáltott termékekben. Ha bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát!

5. „A fogamzásgátló tabletta hizlal”

Önmagában nem okoz túlsúlyt, csak akkor, ha nem figyel az étkezésére. Aki többet eszik, mint amennyit felhasznál a szervezete, hízni fog. De ez nem a fogamzásgátló tabletta hibája.

6. „A testépítés nem megy szteroidok nélkül”

De igen. Sőt az egészsége is megmarad. A testépítők által szedett szteroidok súlyos mellékhatásokat okoznak és ezért szedésük kerülendő.

7. „Inkább nem megyek orvoshoz, mert ha hormonzavarom van, úgysem tudják meggyógyítani, csak elhízok.”

Szerencsére ez ma már nem így van. A legtöbb hormonális betegségre van gyógyszer, így a hiányuk vagy a túltermelésük is kezelhető. Elhízni sem fog a beteg, mert csak a normális hormonállapotot állítjuk vissza, így nem kell félni a kezeléstől.

8. „Növekedési hormonnal bármelyik életkorban lehet nőni”

A növekedési zónák a csontokban a serdülőkor végén bezáródnak. Ezt követően már nem érhető el a testmagasság növelése még hormonkezeléssel sem. Ha valakinek ilyenkor adnának növekedési hormont, csak az orra, füle, keze, lába nőne meg, ami súlyos torzuláshoz és egyéb betegségekhez vezetne.

9. „Hormonkezeléssel lehet fiatalodni”

Be lehet szerezni hormonkészítményeket, amelyeket mint fiatalító csodaszereket reklámoznak. De érdemes-e ezeket szedni? Mivel beleavatkoznak a természetes élettani folyamatokba és mellékhatásoktól sem mentesek, véleményem szerint kerülendők. Annál is inkább, mert a daganatos megbetegedések gyakoriságának fokozódását írták le mind a DHEA-S, mind a növekedési hormonok ilyen indikáció alapján történő szedése mellett.

10. „A szex eltünteti a pattanásokat”

Ezért senki ne bonyolódjon bele intim kapcsolatba, mert ez is egy tévhit. A pattanások a serdülőkor velejárói.

A hormonrendszer átalakulása nagyban befolyásolja a megjelenésüket. Ha tisztán tartja a tini a bőrét, rendszeresen eljár a kozmetikushoz, súlyosabb esetben a bőrgyógyászhoz, biztosan könnyebb lesz átvészelni ezt az időszakot.

Tovább A pajzsmirigy működési rendellenességének tünetei és az önvizsgálat lépései

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.