Mellnövekedés férfiaknál - Mi lehet az oka? Hogyan kezelhető?

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

Gynecomastia. Így hívjuk idegen szóval azt az állapotot, amikor nőies emlő fejlődik férfiakban. Létrejöttében a női és férfi nemi hormonok női hormon irányába történő eltolódása áll.

Három életkorban fordulhat elő fiziológiásan, azaz nem betegség velejárójaként. Ezek az újszülöttkor, a serdülőkor és az időskor. Utóbbiban akár 30-50 százalékos gyakoriságú is lehet az előfordulás.

Az újszülötteknél a jelenség oka az, hogy az anyukából női hormon jut át a babába, és ez emlőduzzanatot okoz.

Emlődaganat

Tudni kell, hogy férfiban is jelentkezhet emlődaganat. Bár ennek előfordulása százszor ritkább, mint a nőknél, a lefolyása általában súlyosabb. A heredaganat viszont - ami ráadásul fiatalabb életkorban jelentkezhet - szintén okozhat gynecomastiát. Ezért is nagyon fontos férfiaknál a here rendszeres önvizsgálata.

Serdülőkorban nem ritka

Serdülő fiúknál a serdülés elején tapasztalunk egy vagy kétoldali, átmeneti emlőduzzanatot. Ilyenkor, a már termelődő nemi hormonok aránya, a fiúkban is képződő női hormonok irányában van még eltolódva.

A serdülés továbbhaladásával, és a hormontermelés férfi irányban való erősödésével a jelenség spontán visszafejlődik. Addig fontos, hogy a serdülő a mellét kímélje a traumáktól, mert a kialakuló emlőduzzanat kissé nyomásérzékeny szokott lenni. Megfigyelhető, hogy gyakrabban fordul elő pubertalis emlőduzzanat azoknál a fiúknál, ahol a szülőnél is volt ebben az életkorban hasonló panasz.

Amennyiben kétség merül fel, vagy más panaszok is társulnak a gynecomastiához, érdemes gyermekendokrinológiai szakrendelést felkeresni, ahol hormonvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat javasolhatnak. Ha ezekkel kórosság nem derül ki, a szülő és a gyermek is megnyugszik.

A korral csökken a férfi hormonok termelése

Idős férfiakban a már csökkenő férfi nemi hormontermelés miatt tolódik el a nemi hormon arány a női hormonok irányába, ezért alakul ki emlőnövekedés.

Olyankor, amikor bizonyítottan nincs betegség az emlőnövekedés hátterében, és spontán javulás nem várható, valamint a beteget pszichésen nagyon megviseli a gynecomastia, szóba jön a plasztikai sebészeti beavatkozással való eltávolítás is.

Nem mindig ártalmatlan!

Természetesen nem csak jóindulatú, ártalmatlan jelenség lehet a férfiban jelentkező emlőfejlődés, így különösen, ha az említett három életkoron kívül eső beteg jelentkezik, más okok is szóba jönnek.

Ilyen betegeknél előfordulhatnak különböző eredetű daganatok, amelyek fokozott nőihormon-hatással járnak, csökkent férfinemihormon-termeléssel járó betegségek, olyan más szerveket érintő kórok, amelyek relatív nőihormon-túlsúlyt okoznak (pl. vesebetegségek) vagy egyes gyógyszerek szedése.

Utóbbiak között meg kell említeni a sportolók által fogyasztott egyes izomnövelőként szedett készítményeket, mert az ebben található férfinemihormon-hatású szerek, a szervezetben nőihormon-hatású vegyületekké alakulhatnak át, és így emlőnövekedést okoznak.

Nagyon fontos a mihamarabbi orvoshoz fordulás akkor, ha az emlő fájdalmas, nyomásérzékeny, váladékozást tapasztal a beteg, egyenetlen a felszíne, felette a bőr nem mozdítható el, hónalji nyirokcsomó megnagyobbodás tapintása esetén, vagy ha gyorsan nő, illetve 4 cm-t meghaladja a nagysága.

Kivizsgálás és kezelés

A kivizsgálás során labor-, valamint képalkotó vizsgálatokat végeznek, és ennek alapján mondják ki a diagnózist. Ettől függ a kezelés is, ami lehet műtéti, illetve gyógyszeres, attól függően, hogy mi okozza a bajt. Az időben történő betegség felismerés a gyógyítás esélyét is nagymértékben megnöveli.

Tovább Férfiaknak is lehet mellrákjuk?

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.