Gigantizmus (óriásnövés) és akromegália

Hipofízis.hu
megjelent:

A növekedési hormon túltermelődését gyermekkorban gigantizmusnak (óriásnövésnek) hívjuk, felnőttkorban az akromegália kifejezéssel illetjük. A betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében.

Gigantizmus esetén a gyermeknél túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon, a gyermek nagyon magas lesz. Szembeötlően nagyobbá válik kortársaihoz képest, ráadásul ezt a látványos növekedést viszonylag gyorsan éri el. Gyakori, hogy a fejét előrehajtja, úgy kell rászólni, hogy húzza ki magát.

A gyerek végtagjai meg térde fájdalmaira és ujjai zsibbadására sokszor panaszkodik. Hátfájdalom, esetleg gerincferdülés jelentkezik nála. Erőteljesebben szőrösödik, gyakran és rendkívül kellemetlen, "orrfacsaróan szúrós" testszaggal izzad, akkor is ha nincs fokozott fizikai igénybevételnek kitéve. Küzdhet alvászavarral, gyakori fáradékonysággal. Kéz-, valamint testmozdulatai durvák, ügyetlenek lehetnek.

Némely esetben késik a pubertáskor, van, hogy a nemi szervek fejlődése elmarad. Szintén ritkán, de a mellkas hordó alakot vehet fel s a hibás hormonális folyamatok miatt lila foltok tarkíthatják, mintha megverték volna vagy nagyon megütötte volna magát. A fogak szétállhatnak, köztük pedig tágak lehetnek a rések. Gyakori, erős fejfájás, valamint homályos-, illetve kettős látás szintén tünet lehet.

Akromegália

Gigantizmus, akromegália, óriásnövés
Gigantizmus

A felnőtteknél már lezárult a csontképződés szakasza, ezért ők nem lesznek magasabbak, mivel a csontjaik a gyermekekével szemben már nem képesek nyúlni. Akromegália (acromegalia) esetén a hormonhatásnak kitett csontozat deformálódik.

Főleg az arcon észlelhetők látványos változások: torz arcvonás, nagyobb orr, előreugró áll alakul ki. Felnőtteknél a fej, a kéz és a láb méretének hirtelen növekedése lehet figyelmeztető jel (nagyobb méretű cipő, zokni, kalap, kesztyű, gyűrű kell). Mivel a gégeporc meg a nyelv szintén nagyobb lesz a hang elmélyül.

Férfiaknál potenciazavarok, nőknél a ciklus akadozása vagy megszűnése, illetve meddőség lép fel. Hízás, erős testszag, fokozott szőrnövekedés, valamint látászavar jelentkezhet. Migrén és szívproblémák, gerincferdülés is előfordulhatnak. A nagy súly miatt az akromegáliás embernek gyakran fáj a térde. Akárcsak a gyerekeknél a fej gyakori előrehajtása lehetséges.

Az akromegália sokszor jár a prolaktin hormon túltermelődésével, így a betegeknél tejfolyás léphet fel. Az emlő váladékozása terhességi és szoptatási időn túl mindig kóros folyamat.

Akromegália esetén bizonyos betegségekre való hajlam növekszik, például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybaj, szívprobléma.

A betegség diagnosztizálását és kezelését endokrinológus orvos végzi. A növekedési hormon túltermelődését legtöbb esetben az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (hipofízis adenóma) okozza, mely szakszerű orvosi ellátást igényel. Kezelés nélkül a beteg életkora az átlagosnál rövidebb lesz, viszont megfelelő ellátással hosszabbodik a beteg élethossza és az életminősége is jobbá válik.

(Hipofízis.hu)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.