A jód nélkülözhetetlen a magzat agyának fejlődéséhez

Medipress
megjelent:

A serdülő lányok kétharmadának alacsony a jódszintje, veszélyeztetve a megszületendő generáció egészségét - figyelmeztetnek az orvosok.

700 angliai diáklány adatai alapján 70 százalékuk jódhiányos, pedig a jód nélkülözhetetlen az agy méhen belüli fejlődéséhez. A hiány nem a lányokra hat, de befolyásolja a születendő gyermekeik intelligenciáját.

Mark Vanderpump kutató (Royal Free Hospital , Hampstead, Délnyugat London) szerint a jódnak azért ilyen alacsony a szintje, mert a gyerekek nem isznak elég tejet. Figyelmeztet, hogy a jódhiány a mentális károsodások egyik legfontosabb megelőzhető oka, a tanulmány szerint ha az anyai pajzsmirigy alulműködik, a gyerek 10-15 ponttal gyengébben teljesít az IQ teszteken.

Alacsony a leendő anyák jódszintje

A kutató 737 tizenéves lány jódszintjét mérte meg Anglia több pontján, 69 százalékuknak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított értékek szerint is alacsony volt a jódszintje. 18 százalékuknak igen-igen alacsony volt a szintje, alig fele az ajánlottnak, derült ki a Brit Endokrinológiai Társaság évente megrendezett kongresszusán.

Azért a tizenéves lányokat vizsgálták, mert leendő édesanyaként annak van a legnagyobb jelentősége. Azonban Dr. Vanderpump szerint hasonló hiány figyelhető meg a teljes lakosságban is.

A WHO szerint tanácsos lenne Angliában is jódozni az asztali sót. Másik javaslat, hogy a terhesség elején ajánlott folsavtabletták ezentúl jódot is tartalmazzanak.

A pajzsmirigy rendellenességek megelőzése

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat. is. A pajzsmirigy rendellenességek megelőzése>>

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.