Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.

A téma cikkei

3/1 Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?
3/2 Hasmenés gyermekeknél
3/3 Fertőzéses eredetű hasmenések diétája

A széklet típusa alapján a hasmenés lehet vékony- vagy vastagbél eredetű. Míg előbbi esetén vizes, nagy mennyiségű, esetleg emésztetlen ételmaradékot tartalmazó a széklet, utóbbi esetben kis mennyiségű, véres vagy nyákos székürítés a jellemző.

Krónikus hasmenéssel járó állapotok

Irritábilis bél szindróma: a leggyakoribb oka a hosszan fennálló hasi panaszoknak az irritábilis bél szindróma. Funkcionális bélbetegség, ami azt jelenti, hogy a vizsgálatok szervi eltérést nem igazolnak, a panaszok oka a bél beidegzésének zavara illetve a megváltozott bélmotilitás lehet. A tüneteket a stressz fokozza. Jellemzője a kórképnek a hosszú hónapok óta fennálló, lényegében változatlan panaszok és a riasztó tünetek (vérzés, hányás, testsúlyvesztés, láz, éjszakai nyugalmat megzavaró tünetek) hiánya.

Fertőzések: ritkábban előforduló kórokozók (baktériumok, paraziták, gombák, vírusok) okozhatnak elhúzódó hasmenést. Erre hajlamosít az immunrendszer gyengesége, trópusi utazás vagy állatokkal való gyakori kontaktus (állattartás, vadászat, házi kedvencek). Igazolására a szokásos széklet-baktérium tenyésztés mellett a vizsgálat kiterjesztése gomba és parazita irányba segíthet.

Emésztési zavar okozta hasmenés: ebben az esetben a béltraktusba jutott étel lebontása nem teljes, így a vastagbélbe jutott emésztetlen tápanyagokat a bélflórát alkotó baktériumok bontják gázképződés és gyakori székürítés jelentkezése mellett. Ilyen hasmenés alakulhat ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, gyomoreltávolítást követően vagy epesavvesztés miatt. Hasonló mechanizmussal okoz hasmenést a laktózintolerancia is.

Idült gyulladásos bélbetegségek: ebbe a csoportba a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa tartozik. Míg a Crohn-betegség főként hasi fájdalommal és hasmenéssel, esetleg végbél körüli sipolyokkal járhat, a colitis ulcerosa elsősorban véres hasmenéssel jelentkezik.
Mindkét betegség leggyakrabban a húszas-harmincas életévekben kezdődik, aktív szakok és nyugalmi periódusok váltakozásával jár.

Lisztérzékenység (coeliakia): a gabonafehérjék közé tartozó gliadinra adott túlérzékenységi reakció, melynek következtében bélboholysorvadás, felszívódási zavar alakul ki. Igazolására vérvétel illetve gyomortükrözés során nyert vékonybél-biopszia alkalmas. Gluténmentes diéta mellett a betegek teljesen panaszmentesek.

Vastagbél-polyp vagy vastagbélrák: a nagyobb polypok fokozott nyáktermelés révén, a rosszindulatú folyamatok a béllumen beszűkítésével paradox módon okozhatnak hasmenéses tüneteket (a szűkület fölött pangó széklet csak elfolyósodva juthat tovább).

Hormonális okok: pajzsmirigy-túlműködés, carcinoid-szindroma, hormontermelő daganatos folyamatok szintén okozhatnak hosszan fennálló hasmenést.

Ételallergia: általában egyéb allergiás megbetegedésék kíséretében jelentkezik (légzőszervi- vagy bőrtünetek). A hét leggyakoribb allergén a tojás, a hal, a szója, a mogyoró, a rák, a kagyló, a liszt.

Egyéb ritka okok: a Whipple-kór fertőzéses eredetű, lázzal, hasi fájdalommal, hasmenéssel járó kórkép, mely vékonybél-biopsziával igazolható. Az amyloidosis, valamint a kollagén- és microscopos colitis krónikus hasmenéssel járó kórképek, melyek vastagbéltükrözés és biopsziás mintavétel alapján diagnosztizálhatók.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon szakemberhez:

  • Amikor már semmilyen formában nem lehet a folyadékot pótolni, és a kiszáradás jelei mutatkoznak, a hasmenés egyik velejárója ugyanis a kiszáradás veszélye.

  • Ha a hasmenés mellett magas láz és hasi fájdalom jelentkezik.

  • Ha a hasmenést hányás kíséri.

  • Idősebb korban, ha más betegség is jelen van, mint pl. máj-, szív-, vesebetegség, cukorbetegség, már a hasmenés megjelenésekor ajánlott orvoshoz fordulni a szövődmények elkerülése céljából.

  • Ha a beteg HIV-fertőzött.

  • A kiszáradás megelőzése érdekében ajánlott orvoshoz vinni az újszülöttet, csecsemőt, vagy nagyobb gyermeket, akit nem lehet megfelelően itatni.

  • Ha a tünetek nem enyhülnek 2-3 nap alatt, vagy éppen súlyosbodnak.

  • Amennyiben a hasmenés külföldi utazás után jelentkezik, ki kell zárni a szövődménnyel is járóható, súlyos fertőzéseket.

  • Ha szokatlan viselkedés, aluszékonyság, és folyamatos álmosság jelentkezik.

Bízza szakemberre!

A hasmenést otthoni ápolással jó lehet kezelni, ám vannak olyan súlyos esetek, amikor a betegnek orvosi kezelésre van szüksége. Ha a hasmenés mellé egyéb panaszok, szokatlan tünetek társulnak, keresse fel orvosát!

A krónikus hasmenés kivizsgálása

A kivizsgálás során széklettenyésztés (baktérium, gomba, parazita), hasi ultrahang, laborvizsgálatok (lisztérzékenységre utaló ellenanyagok, ételallergia), H2-kilégzési teszt, gyomor- és vastagbéltükrözés (biopsziás mintavétellel) jön szóba.

Tovább Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.