Fertőzéses eredetű hasmenés (gastroenteritis, gyomor-bélhurut)

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A gastroenteritis, vagyis a fertőzéses eredetű hasmenés olyan, gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. Legfőbb tünetei a hasmenés, hányás és a hasi görcs, hasfájás.

A téma cikkei

2/1 Fertőzéses eredetű hasmenés (gastroenteritis, gyomor-bélhurut) - Kiváltó okok és kezelés
2/2 Fertőzéses eredetű hasmenések diétája - Étkezés bélhurut esetén

A hasmenéssel járó fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut az egyik leggyakoribb hétköznapi megbetegedés, minden életkorban. Amellett, hogy banális fertőzések is okozhatják, világszerte az egyik leggyakoribb halálok (főleg Ázsiában és Afrikában) a nem megfelelő higiénia, a korlátozott kezelési lehetőségek és az agresszív kórokozók miatt.

A kórfolyamat szempontjából nemcsak a fertőzés ténye fontos, hanem a bél gyulladásos betegsége, hasmenés esetén az a szakasz (vékonybél) érintett, ahol a bevitt folyadék több mint 90%-a felszívódik. Súlyos betegség esetén felborul a só- és folyadékháztartás, a sav-bázis egyensúly és főleg a csecsemők és idősek, illetve más betegségben szenvedők vannak veszélynek kitéve.

A hasmenés kialakulásában szerepet játszó folyamatok

Bármilyen fertőző kórokozó okozhat gastroenteritist, de a leggyakoribb a baktérium, mellette a gomba és a vírusok. Emellett férgek és egysejtűek is okozhatnak hasmenést.

  • A fertőző baktériumok toxinjai gátolják a folyadék felszívódását.
  • A bélfal sérül, pl. a gyulladás miatt átjutnak a kórokozók. Bizonyos fertőző ágensek az ép bélfalon is átjutnak és bekerülnek a sejtekbe.

A baktériumok közül az invazívak megtámadják és átjutnak a nyálkahártyán pl. a Campylobacter, Salmonella, E.coli fajta, Yersinia és a Shigella. Toxinok termelődése révén okoz betegséget pl. a kolera, a Clostridium és az E.coli.

A gastroenteritis tünetei

A bélhurutra jellemző tünetek széles skálán mozoghatnak.

  • Hasmenés, melynek típusa is eltérő lehet, hiszen sokszor jellegzetes az adott kórokozóra. Gyakori a vizes hasmenés, a nagy volumenű, laza széklet, amely vért, nyákot, nyálkahártyadarabokat tartalmazhat.
  • Kísérő tünet lehet a hányinger, hányás.
  • Láz, hidegrázás, hőemelkedés.
  • Rossz közérzet.
  • Hasi fájdalom, hasi görcsök.
  • Súlyos esetben a kiszáradás jeleivel tárulhatnak a panaszok (száraz bőr, csökkent turgor, lepedékes nyelv, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, a vizelet pedig csökkent és sötét színű).

A tünetek megjelenését befolyásolja az adott kórokozó, annak hatásmódja, a kórokozó mennyisége, a beteg immunrendszerének állapota, az eredeti bélflóra állapota, az általános állapot

A gastroenteritis diagnózisa

A beteg részletes kórtörténete is segíthet a diagnózisban. Fizikális vizsgálattal kizárhatók más, súlyos hasi kórképek. Ha ez nem ad egyértelmű választ, vagy felmerül a bélfal kilyukadás, esetleg a hashártyagyulladás gyanúja, képalkotó vizsgálat (ultrahang, CT) szükséges. Laboratóriumi vizsgálattal a vérképben a gyulladás, vesefunkció és ionok meghatározása, továbbá a gyulladásos paraméterek meghatározása történik.

A mai napig meghatározó vizsgálati módszer a székletvizsgálat. A mintavétel és a széklettenyésztéses vizsgálat elsősorban súlyos állapot, kórházi fertőzés, rezisztencia vagy makacs, visszatérő fertőzés esetén indokolt. A tenyésztés mellett az adott minta kórokozóinak antibiotikum érzékenysége is megadható.

Hogyan kezelhető a gastroenteritis?

  • Ágynyugalom.
  • Lázcsillapítás.
  • Gyakori folyadékfogyasztás (szénsavmentes víz, kamillatea).
  • Étkezés során kisebb adagok fogyasztása.
  • A diétáról megoszlanak a vélemények. Klasszikus értelemben nem szükséges a koplalás. A főtt krumpli, pirítós, keksz, tea segíthetnek ugyan az emésztés rendezésében, ugyanakkor újabban azt is javasolják, hogy ne térjünk el a rendes étkezési szokásoktól, mert nem szükséges bármilyen diéta hasmenés esetén. Talán ésszerűen az mondható, nem ajánlott a totális ételmegvonás, de azért kerüljük a panaszok fennállása idején a tejfölös-paradicsomos töltött káposztát (vagyis az emésztőrendszer számára megterhelőbb ételtípusokat).
  • A probiotikum segít visszaállítani a normál bélflórát.
  • Csak tenyésztési eredmény függvényében javasolt az antibiotikum, ha tényleg bakteriális eredetű a fertőzés.

Teendők súlyos esetben

Súlyos hasmenéses esetekben, különösen a kiszáradás vagy szisztémás fertőzés esetén, kórházi ellátás lehet szükséges. A kórházban folyamatos monitorozás, intravénás folyadék- és ionpótlás, a vérnyomás rendezése, tenyésztési eredmény függvényében antibiotikum, gomba, vírus vagy féreg elleni szerek alkalmazása történik.

Tovább Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.