Az aranyér gyógyszeres kezelése

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Az aranyér egy nagyon kellemetlen állapot, mely komoly hatással van az ember életminőségére, így kezelése nagyon fontos. A kezelés célja a fájdalom, a gyulladás és adott esetben a vérzés csökkentése.

Az aranyér téma cikkei

8/1 Az aranyér típusai és tünetei
8/2 Az aranyér okai és megelőzése
8/3 Az aranyér kivizsgálása
8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
8/5 Az aranyérműtét
8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

Aranyér esetében általában lehetőség van otthoni gyógykezelésre, műtétre jellemzően csak végső esetben kerül sor. Az aranyeres panaszok a tünetektől és azok súlyosságától függően számtalan módon enyhíthetők, pl. gyógyszeres, gyógynövényes kezelés, ülőfürdők, infraterápia, krioterápia, műtéti eljárások stb. segítségével. Gyógyszeres kezelés esetén többféle hatásmechanizmusú szer vethető be, melyek egymástól gyökeresen eltérő módon, mégis hasonló eredményt hozhatnak.

Az aranyerek kialakulásuk pillanatában még rendszerint tünetmentesek és nem okoznak panaszt, érezhetővé akkor válnak, ha valamilyen oknál fogva begyulladnak, esetleg vérezni kezdenek.

Helyi hatású készítmények aranyérre

Ha az aranyeres csomók csak enyhe kellemetlenségérzetet okoznak, orvosa valószínűleg vény nélkül kapható krémek, kenőcsök, végbélkúpok használatát fogja javasolni. Ezek a végbélnyílás körüli bőrt és az emögötti bélnyálkahártyát ápoló anyagok (pl. vazelin, hialuronsav) mellett rendszerint érzéstelenítőt (pl. lidokain), érösszehúzót (pl. efedrin), esetleg szteroid gyulladáscsökkentőt (pl. hidrokortizon) és fertőtlenítőszert (pl. bizmutsók) tartalmaznak, vagy elölt baktériumkultúrát, amely a szervezet saját helyi immunválaszát és öngyógyító folyamatait serkenti. Használatukkal általában néhány napra van szükség a tünetek enyhüléséig.

Általános (szájon át szedendő) gyógyszerek aranyérre

Ha a helyi kezelés nem hoz számottevő javulást egy héten belül, orvosa szájon át szedhető gyógyszerrel egészítheti ki a kezelést. Ezek általában csökkentik az erek gyulladását, és erősítik az erek falát, így alkalmazhatók az alsó végtag vénatágulatainak gyulladására is. Ilyenek pl. a flavonoidok (rutin, heszperidin, diozmin) és a kalcium-dobezilát nevű hatóanyag.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők, mint például az aszpirin, paracetamol vagy ibuprofen segíthetnek a gyulladás és a fájdalom csökkentésében. Tartós használatuk azonban a gyógyszercsoportra jellemző mellékhatások miatt nem ajánlott. Emellett különös odafigyelést igényel a szívproblémák megelőzésére is gyakran alkalmazott aszpirin, melynek tartósabb alkalmazása vérző aranyér esetében fokozhatja a vérzést. Amennyiben tünetei tartósan fennállnak, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

Az életmódunkra is figyeljünk oda! Milyen készítmények lehetnek még segítségünkre?

Az aranyér kezelése mellett azonban nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű testmozgásra és a kiváltó okok megszüntetésére is: például a széklet lágyítására, melyet elsősorban a helyes, rostokban gazdag táplálkozással és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, szükség esetén pedig a vény nélkül is elérhető székletlágyítók alkalmazásával érhetünk el.

A széklet felszínének sikamlóssá tétele történhet paraffinolaj fogyasztásával is. A paraffint korlátozott ideig szabad csak alkalmazni, mert a zsírban oldódó vitaminok kivonásával ezen vitaminok hiányához vezethet.

Különböző érfalerősítő készítmények, illetve gyógynövényes ülőfürdők alkalmazása szintén sokat segíthet a kellemetlen panaszok enyhítésében, illetve a vénafali tágulatok méretének csökkentésében.

Dr. Boros Miklós, sebészDr. Lesznyák Judit, családorvosDr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Boros Miklós, sebész, Dr. Lesznyák Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.