Az aranyér kialakulásának okai és megelőzése

Dr. Plósz János
szerző: Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Az aranyér a végbélnyílás körül vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Harmincéves korára az emberek fele megtapasztalja a viszketéssel és fájdalommal járó problémát, amikor ezek az erek kitágulnak, begyulladnak.

Az aranyér téma cikkei

8/1 Az aranyér típusai és tünetei
8/2 Az aranyér okai és megelőzése
8/3 Az aranyér kivizsgálása
8/4 Az aranyér gyógyszeres kezelése
8/5 Az aranyérműtét
8/6 Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal
8/7 Amit az aranyérgyűrűzésről tudni kell
8/8 Az aranyér lehetséges szövődményei

A normál aranyérpárna a végbélműködés, a székelés precíz szabályozásában játszik szerepet. A nem megfelelő életmód, az életkor előrehaladása és az erőlködéssel járó tevékenységek miatt ezek az erek kitágulnak, illetve begyulladnak. Amennyiben megérti, miért alakul ki az aranyérbetegség, többet tehet annak kezeléséért vagy a kiújulás megelőzéséért is.

Az aranyér kialakulása

Az aranyér a végbél környéki artériák és vénák találkozási pontjának (ez az úgynevezett arteriovenózus sönt) túlzott nyomásterhelése miatt alakul ki. Ezt leggyakrabban a székrekedést kísérő erőlködés, cipekedés vagy köhögés váltja ki. Létrejöttét ugyanakkor felgyorsítja a kötőszövetek gyengesége, ami alkati tényezők miatt vagy akár az életmódunkból fakadó szerzett tényezők következtében is kialakulhat. Fontos azonban tudni, hogy megfelelő életmóddal, szokásokkal sokat tehetünk az aranyér kialakulása ellen.

A vénás nyomás növekedését, a végbél környéki kötőszövetek gyengülését és ezzel az aranyerek kialakulását az alábbiak okozhatják:

  • Székrekedés, az erőlködés miatt
  • Hasmenés, a túl gyakori székletürítés következtében
  • Munka, sportolás: fokozott has- és hátizommunkával járó, döntően függőleges helyzetű törzzsel végzett tevékenységek (pl. lovaglás, cipekedés, hajlongás)
  • Elhízás, a nagyobb hasüregi nyomás miatt, ami a törzs vénáinak vérnyomását is növeli
  • Erőlködő köhögés, főleg elhúzódó légúti betegségben
  • Terhesség (a megnövekedett méh nyomása a kismedencei vénákra) és szülés (hasprés)
  • Kötőszöveti gyengeség (öröklött, családilag halmozódó)
  • Anális közösülés
  • Egyéb betegségek: krónikus májbetegség, végbéldaganat

Helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód mint kiváltó ok

Az aranyér rizikófaktoraként különösen fontos megemlíteni a helytelen táplálkozást. Sokak szerint a nyugati étrend tehető felelőssé az aranyér nagyfokú előfordulásáért és kiújulásáért. A modern táplálkozáskultúrában az ételek nagy része feldolgozott, az étrend rostokban szegény. Megfigyelhető például az afrikai országokban, hogy az aranyér előfordulása jelentősen ritkább, mint a fejlettebb országok lakosságának körében. A puffasztó ételek (pl. hagyma, káposzta), a sok cukor és állati zsiradék fogyasztása, valamint a rostokban szegény étrend növeli a kockázatot, éppen annyira, mint a túl kevés folyadék fogyasztása.

Mások a mozgásszegény életmódot nevezik meg az aranyér fő okaként: az ülő testhelyzetben végzett munkát, a fokozott has- és hátizommunkával járó, döntően függőleges helyzetű törzzsel végzett tevékenységeket (pl.: lovaglás, cipekedés, hajlongás stb.). Felmerülhet a kérdés, hogy a kerékpározás növeli-e a kockázatot, illetve már kialakult aranyeres panaszok esetén szabad-e biciklizni. A tévhit ellenére a sportolás ezen formája is erősíti az izomzatot, így hozzájárul az aranyeresség megelőzéséhez.

Hogyan előzze meg az aranyér kialakulását?

Az aranyér kialakulásának vagy kiújulásának megakadályozása érdekében ajánlott előnyben részesíteni a rostban gazdag ételeket, illetve a rosttartalmú táplálékkiegészítőket. Emellett érdemes kellő figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitelre, ezzel elkerülheti a székrekedést, illetve a székrekedéssel járó erőlködést.

A rendszeres testmozgás – többek között – az aranyeresség kiújulásának megelőzősében is segíthet, szinte bármilyen nem túl megerőltető, hirtelen erőlködéssel, haspréssel nem járó mozgásforma javasolható (pl.: úszás, futás stb.) Tanácsos elkerülni a huzamosabb ideig történő állást vagy ülést. Törekedni kell arra, hogy a székelési szokások mindennapi ritmusát megőrizzük, és ne erőlködjünk, amikor könnyíteni akarunk magunkon.

A kiváltó okok elkerülésére egy kicsit jobban figyelve megelőzhetjük, illetve késleltethetjük az aranyér kialakulását.

Folytatás Mit tehet az aranyeres panaszok ellen? Az aranyér kezelési lehetőségei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
N. A., fordító
Orvos szerzőink: Dr. Plósz János, gasztroenterológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.