A kerti munkák veszélyei

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

Kertészkedés közben fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen szerszámmal megszúrjuk vagy megvágjuk magunkat. Még a fűnyírás is veszélyeket hordozhat magában, hiszen a földről felpattanó éles tárgy vagy maga a fűnyírógép elszakadt huzala is sebet ejthet testünkön.

Attól függően, hogy a sérülést okozó szerszám tompa vagy éles volt-e, horzsolás, illetve különböző típusú - metszett, szúrt, szakított, vágott vagy zúzott - sebek jöhetnek létre. Bizonyos eszközök, például a fűrész akár roncsolást, csonkolást, ujjak, végtagrészek amputációját is okozhatják, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk őket!

Általánosságban elmondható, hogy minél élesebb a sérülést okozó szerszám, vagy eszköz, annál kevésbé roncsolja a szöveteket, ezért kisebb az elfertőződés valószínűsége. A tompa tárgy által létrehozott sebekben viszont könnyebben megtelepszenek a kórokozók, főleg, ha a seb földdel, homokkal is szennyezett! Ebben az esetben elsősorban a tetanusz nevű baktérium okozta fertőzés felléptével kell számolnunk.

A sérülés testfelszínen való elhelyezkedésétől és a seb mélységétől, jellegétől függően általában fellép valamilyen súlyosságú vérzés is, mely lehet enyhe, banális, vagy akár az életet veszélyeztető masszív artériás vérzés!

Milyen vérzésformák léteznek?

  • A hajszálerekből, kapillárisokból származó vérzés enyhe, gyöngyöző jellegű, és ilyenkor a vérveszteség egészen minimális.

  • Az artériából származó vér színe élénkpiros, lüktetve, sokszor spriccelve távozik a szervezetből, és súlyos esetben (ha nagyobb ér sérült meg) rövid időn - perceken - belül kivérzést, sokkot okozhat.

  • A vénás vérzés sötétvörös színű, egyenletesen folydogáló, és ez is járhat komoly szövődményekkel, ha nagy a sérült véna átmérője, és a vérzés sokáig fennáll.

Fontos!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben a megelőzés a legfontosabb! Az egyes tevékenységek végzése során be kell tartani a biztonsági óvintézkedéseket! Ha olyan munkát végzünk, ami szilánkok képződésével járhat, vegyünk föl védőszemüveget! A védőkesztyű és az egyes tevékenységeknek megfelelő védőruházat viselése is sok kellemetlenségtől, illetve sérüléstől óvhat meg bennünket!

Mit tegyünk sérülés esetén?

Ha csupán felületes horzsolásról van szó, mely nem vérzik, és ha biztosak vagyunk benne, hogy földdel sem szennyeződött, akkor nem szükséges felkeresni az orvost.

Azonban még a kisebb szúrt, vágott, roncsolt sebek, vagy a kézbe ment apró tövis, szilánk is lehet tetanusszal fertőzött, ezért sérüléskor a sebet - ha van otthon például jód tartalmú sebfertőtlenítő - azzal ajánlatos kiöblíteni, és steril gézlappal vagy tiszta anyagzsebkendővel lefedni. Ezt követően ajánlatos felkeresni a háziorvost vagy a baleseti sebészetet, hogy a megfelelő ellátást - ha szükséges, a sebkimetszést, fertőtlenítést, tetanusz elleni injekciót - megkaphassuk.

Abban az esetben, ha mégsem kerestünk fel orvost a kerti balesetet követően, de 1-2 nap múlva a seb bepirosodik, megduzzad, fájdalmasan lüktet, esetleg genny ürül belőle, akkor ne halogassuk tovább a dolgot, és forduljunk orvoshoz, mert kezelés nélkül a fertőzés csak súlyosbodni fog!

Ha a seb csak kissé vérzik, azaz csupán a hajszálerek sérültek meg, úgy sebfertőtlenítővel történő lemosás után elég a sebet beragasztani, vagy steril gézlappal befedni.

Akkor, hogyha artériás vagy súlyosabb vénás vérzésre van gyanúnk, mindenképpen értesítsük a mentőket! Az ő kiérkezésükig emeljük magasba a vérző testrészt, majd géztekerccsel, vagy akár tiszta anyagzsebkendőn keresztül vattacsomóval is folyamatosan gyakoroljunk erőteljes nyomást a sebre, hogy mérséklődjön a vérveszteség! A végtagot viszont szigorúan tilos elszorítani, lekötni, mert elhalhat! Csak a sebet, a vérzésforrást kell nyomni!

Tennivalók törés, rándulás esetén

A kerti, ház körüli munkák végzése közben az is előfordulhat, hogy magasból - például létráról - leesünk, vagy megbotlunk, és kificamítjuk, megrándítjuk a bokánkat, sőt akár el is törhet a kezünk, az ujjunk, vagy a lábunk.

Ebben az esetben semmiképpen se mozgassuk a törött/kificamodott végtagot, ne járkáljunk rajta, hanem azonnal hívjunk orvost, mentőt! Ha több mint egy-másfél méterről zuhantunk le, a belső sérülések valószínűsége is fokozott, ezért lehetőleg ne mozogjunk a segítség megérkezéséig!

A szem sérülései

Kertészkedés közben a szemhéjak és a szemgolyó is sérülhetnek. Leginkább fák, bokrok ágai, növények kemény szárai, toklász, bogarak csaphatnak vagy juthatnak bele, és hozhatnak létre sérülést.

Egyes tevékenységek, mint például a köszörülés, hegesztés, esztergálás során idegentest, üveg-, fa-, fémszilánk juthat a szembe, mely kifejezetten fájdalmas lehet, hiszen minden pislogáskor végigkarcolja a szaruhártyát, még akkor is, ha igen apró méretű! A szaruhártya könnyen el is fertőződhet, ha az idegentestet nem távolítják el mihamarabb.

Ha valami belement a szembe, azt bő folyó vízzel meg lehet próbálni eltávolítani, de ha nem sikerül, és még mindig érezzük a szilánkot a szemünkben, továbbá ha az erős fájdalom nem enyhül, fel kell keresnünk egy szemész szakorvost, nehogy maradandó károsodás jöjjön létre!

Dr. Soltész Annamária, általános orvos Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Cikkajánló

Elsősegély
Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.