A zöld tea hatásai a fogyásra, érvédelemre

WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus frissítve:

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő szerepük is ismert, azonban számos feltételezett hatását meg is cáfolták már a kutatások. Mit tudunk a zöld tea fogyást segítő és érvédő szerepéről?

A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. Kevéssel a teaszüret után gőzölés, melegítés útján bontják le a tealevelekben megtalálható polifenol-oxidáz enzimet. Az eljárási folyamat miatt az erjedés leáll. A későbbiekben a leveleket formázzák és minőségüknek megfelelően válogatják és szárítják. A minőségi teák feldolgozását kézzel végzik.

Polifenolokban gazdag

Zöld teaA tea leginkább említésre méltó pozitív egészségügyi hatása összetevőiben rejlik. Antioxidáns hatású vegyületei közül legfontosabbak a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek, melyek nagy koncentrációban fordulnak elő a teában. Példaként említve egy liter tea megközelítőleg 1 gramm polifenolt tartalmaz, ami a zöld tea esetében valamivel magasabb, mint a fekete teában.

A zöld tea évezredek óta használatos szere a kínai tradicionális orvostudománynak. Számos jótékony hatása ismert. Segíti a vércukor regulációját, antidiabetikus hatással rendelkezik, így cukorbetegeknek is javallott a fogyasztása. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak a szintén a polifenolok családjába tartozó epigallocatechin-gallát (EGCG) összetevője miatt, ám ez a hatás még bizonyításra vár.

A kedvező összetétel mellett szól az is, hogy a zöld teában körülbelül fele annyi koffein található, mint a feketében.

Zöld tea és anyagcsere

A zöld teában lévő epigallocatechin-gallát állatkísérletekben már bebizonyította jótékony hatását az elhízás kialakulásának megelőzésében is, hiszen az epigallocatechin-gallátot fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest egyértelmű összefüggés volt kimutatható a zöld tea hatóanyagának fogyasztása, valamint a kisebb testtömeg, az alacsonyabb koleszterinszint és a kisebb mértékű inzulinrezisztencia között. A flavonoidok igazoltan kisebb mértékű kedvező hatást gyakorolnak a vérkoleszterinszintre.

A legújabb humán vizsgálatokból származó adatok is azt mutatják, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatok fogyasztása segíthet csökkenteni a testsúlyt, főleg a testzsírt, növelve az étkezés utáni termogenezist és a zsíroxidációt.

Ezen, a kísérletek során tapasztalt jótékony hatás miatt ideális szer akár a fogyás, akár az egészséges életmód kiegészítőjeként, bátran javasoljuk mi is pácienseinknek. Azt minden esetben kiemeljük, hogy a zöld teát natúran, lehetőleg cukor és édesítőszer használata nélkül érdemes fogyasztani.

Vannak csoportok, akiknek azonban nem javasolt a zöld tea gyakori, nagyobb mennyiségű fogyasztása (kis mennyiségben természetesen bárki számára fogyasztható). Ebbe a csoportba tartoznak a várandós, illetve szoptató nők, a vese- és májbetegek.

A tea hatásai az orvos szemével

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát. Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása. Számos egyéb vizsgálat hozott hasonló eredményeket.
Ezek alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is. Kutatások a tea hatásairól

WEBBeteg összeállítás
Lektorálta, aktualizálta: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.