Egyre több panaszt okoz a számítógép-használat

Független Hírügynökség
megjelent:

Az éppen 40 éve megjelent számítógépegér nemcsak kényelmes eszköz a komputerrel való kommunikációhoz, de egyre több egészségi problémát is okoz. Hozzájárul ahhoz az évi 300, azaz naponta csaknem 1 millió font kárhoz, amelyet Nagy-Britanniában a számítógép okoz kiesett munkaidő és táppénz formájában - írja a BBC.

A számítóép-használó irodai dolgozók körében egyre gyakrabban jelentkezik az úgynevezett nem specifikus karfájás tünetegyüttes. Ez az állandó aszimmetrikus testtartás és mozdulatok által kiváltott kéz- csukló-, felkar-, nyak- vagy hátfájásban jelentkezhet.

Brit egészségügyi statisztikák szerint tavaly 115 ezer új eset volt, szemben az előző évi 86 ezerrel.

A növekedésnek egyértelműen az az oka, hogy egyre több ember használ számítógépet, még olyan munkakörben is, amelytől nemrég még távol állónak tartottuk a komputert.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy aki számítógép mellett dolgozik, az ügyeljen a testtartásra, rendszeres időközönként szakítsa meg a munkát, és olyankor keljen fel a számítógéptől, váltogassa a különféle munkafázisokat, használjon fejhallgatót telefonáláshoz, ha közben ír is. És ne mindig ugyanazzal a kezével irányítsa az egeret.

Azoknak, akik a különböző műszakjaikban nem ugyanannál az asztalnál ülnek, jót tennénk az állítható asztalok, székek. Ez különösen fontos lenne az iskolákban, ahol a 9 éves gyerekek ugyanolyan számítógépasztal mellé ülnek, mint a 15 évesek.

A gyerekek 60 százalékánál már jelentkeznek az első tünetek. A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek panaszai vannak, az rögtön forduljon orvoshoz, mert könnyebb a kezelés, ha előbb kezdik.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.