Szemünk egészsége és a monitor

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csuklóalátámasztás, a monitor rossz helyzete is gyakran nyilvánul meg szemészeti panaszokban.

A monitor előtt végzett munka során jelentkező panaszok egy részéért a nem megfelelő környezet - rossz fényviszonyok, a légkondicionáló, a régi monitorok vibrálása - a felelős. A megfelelő monitor és megvilágítás azonban nem elég! A rossz fejtartás és az izomzat huzamos megfeszülése miatt a szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csuklóalátámasztás is okozhat szempanaszokat.

Akkor sem lehetünk nyugodtak, ha mind a fényviszonyok, mind a testtartás tekintetében jó körülmények között végezzük a munkát, hiszen szemünk mindenképpen fokozott igénybevételnek van kitéve.

A percenkénti 22 normális pislogásszámhoz képest a monitor előtti munkavégzést csak 7 pislogás/perc gyakoriság jellemzi. A túl kevés pislogás miatt a száraz szem különböző tüneteket (szúró, viszkető, égő érzés, homályos látás, szemkáprázás) okoz, a folyamatos közelre történő fixálás pedig fárasztja a szemet.

Hogyan óvjuk szemünket az irodában?

A lehetőségekhez képest megfelelően berendezett környezetet alakítsunk ki: fontos a megvilágítás erőssége, iránya, monitor és a billentyűzet elhelyezése, képernyő kontraszt beállítása, tükröződés megszüntetése. Az elhelyezésnél a legfontosabb, hogy a legpihentetőbb pozícióban tartsuk a fejet, nem ideális, ha nagy szöget zár be a monitor és a billentyűzet. Az új fejlesztésű monitorok esetén szerencsére már kis távolságban sem mérhető káros sugárzás és vibrálás sem észlelhető.

A szem komfortossága szempontjából fontos megfelelő erősségű és védőréteggel ellátott szemüveg viselése, a száraz szem okozta panaszok pedig a védő könnyfilm pótlásával (tudatos pislogással vagy műkönny készítmények használatával) szüntethetők meg. A törvényben előírt óránkénti 10 perces, össze nem vonható szünet betartása alkalmas a relaxációs, lazító gyakorlatok elvégzésére.

Előfordulhat, hogy a genetikai hajlam, a szem életkorral együtt járó természetes öregedése és a környezeti hatások mellett megfelelő életmód és védelem mellett is kialakul valamilyen szemészeti probléma. A legfontosabb ezért a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.