A tejsavófehérje csökkenti az öregedő izmok sorvadását

MTI
megjelent:

A tejsavófehérje az izomépítők és sportolók népszerű táplálékkiegészítője, mert fokozza az izomtömeg felépülését. Több újabb vizsgálat arra utal, hogy a tejsavófehérje-fogyasztás az idősödő emberek izmainak sorvadását is gátolja.

A teljes tehéntejből keletkező savó kitűnő fehérje, mert legjobb forrása a szükséges aminosavaknak. Az izomfehérje felépülését ennek megfelelően kifejezetten gyorsítja, ugyanakkor növeli az antioxidáns glutation szintjét, amely a szabadgyökök károsító hatását ellensúlyozza.

Az öregedés az izomtömeg fokozatos leépülésével jár. A rendszeres tréning ezt jelentősen fékezheti, bár teljesen megállítani nem tudja. Korábban a szaksajtóban olyan közlemények jelentek meg, amelyek azt tanácsolták az időseknek, hogy kevesebb fehérjét fogyasszanak, mert a többletet nem tudják fölhasználni, fehérjeigényük csökken.

Izomsorvadás

Hosszan tartó időn keresztül, amennyiben az izmok nincsenek mozgatva, sorvadni kezdenek. Műtétek után vagy krónikus betegségek miatt, valamint csonttörések gipszelése alatt, a beteg mozgása teljesen elmaradhat, az izom gyengülni, sorvadni kezd. Izomsorvadás>>

Yifan Yang és munkatársai Kanadában évek óta az izomélettan kérdéseivel foglalkoznak. Idén a British Journal of Nutrition közölte dolgozatukat, amely 71 évesnél idősebb emberek izomrostszintézisével foglalkozik. A munkacsoport 37 egészséges és panaszmentes férfit vizsgált, akik vagy nem fogyasztottak tejsavófehérje-készítményt, vagy emelkedő adagban kapták a szert, 10-40 gramm dózis között.

Az optimális adag a 40 gramm tejsavófehérje

A vizsgált személyek fél lábbal kemény fizikai terhelést végeztek, miközben nyugalomban lévő lábuk izomzata volt a kontroll. A kutatók az izomszövet fehérjeszintézisét mérték, nyugalomban, illetve terhelés után, mielőtt azok vagy nem kaptak tejsavófehérjét, vagy különböző mennyiséget fogyasztottak belőle.

Kiderült, hogy nyugalmi állapotban az egészséges idős emberek a fehérjehiányos étkezéshez képest napi 20 gramm fehérjebevitellel voltak a legjobb izomfehérje-egyensúlyban. Az izommunka az izomrostok fehérjeszintézisét viszont minden tejsavófehérje-adag esetén megnövelte. Optimális adagnak a 40 gramm bizonyult.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy míg korábbi mérések tanúsága szerint fiatal emberek számára az izomzat fehérjeszintéziséhez az optimális dózis 20 gramm, és annál több tejsavófehérje már nem növeli a beépülést, addig az idősebb korosztály esetén, a korábbi nézettel ellenkezőleg, a fiatalok fehérjeadagjának a duplája adja a legjobb eredményt izommunka esetén.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta és Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.