A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás mellett sem következik be, annak oka a pajzsmirigy alulműködése is lehet.

A pajzsmirigy az emberi szervezet létfontosságú anyagcsere-folyamataiban vesz részt, hormonja a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3). A mirigy alulműködése esetén a két hormonból túl keveset termel, aminek következtében lelassul az anyagcsere.

A betegség kialakulásában veleszületett és szerzett tényezőknek is szerepe lehet. Minden három- négyezredik csecsemő pajzsmirigy-alulműködéssel születik, lányoknál kétszer olyan gyakori a betegség, mint fiúknál. A nem veleszületett okok közül meg kell említeni a jódhiányt.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a pajzsmirigy hibás működésére sokszor csak hosszú idő után derül fény, és a szervezetnek újra és újra hozzá kell szokni a hormonszint ingadozásához. Sok pajzsmirigyproblémával küzdő páciens hosszú ideig nem is tud a betegségéről.

A pajzsmirigy-alulműködés következtében a teherbírás egyre csökken, a testsúly pedig fokozatosan gyarapszik. Elsőre sokaknak nem jut eszébe, hogy a probléma forrása a pajzsmirigy hibás működése lehet, és orvoshoz sem fordulnak.

Ez a cikk is érdekelheti Jód- Mikor kell szedni és mikor nem?

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Aki gyakran fáradtnak és gyengének érzi magát, valamint súlyproblémákkal küzd, és erre látszólag semmi magyarázat nincs, komolyan kell, hogy vegye ezeket a tüneteket. A pajzsmirigy-alulműködés velejárója még a székrekedés és a száraz bőr. A pajzsmirigy lappangó (látens) vagy szubklinikai alulműködése a középkorú nőknek körülbelül a hat százalékát, az idősebbek húsz százalékát érinti. Minél idősebb egy nő, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nála pajzsmirigy-alulműködés. A betegség előfordulása nőknél öt-tízszer gyakoribb.

Ha felmerül a pajzsmirigy-alulműködés gyanúja, és az előzőekben említett tüneteket és problémákat észleli, forduljon orvoshoz, és hormonvizsgálattal kideríthető, valóban pajzsmirigy-alulműködés okozza-e a gondokat.

Tovább Az ideális testsúly

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az időskorig egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.