A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Reinhardt István frissítve:

A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos és nem kizárólag erre a kórképre jellemző tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány ugyanakkor számos probléma kiváltó oka lehet, amelyek közül a vashiányos vérszegénység a legsúlyosabb.

További cikkek a vashiányról

A vashiány azért okozhat anémiát (vérszegénységet), mert ha a szervezetben nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségű vas, az a vérképzés zavarához vezet: csökken a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek száma. A vashiányos vérszegénység csecsemőknél és kisgyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, várandósoknál pedig koraszüléshez is vezethet.

A vashiányos vérszegénység leggyakoribb okai

Vérveszteség

Ha a szervezet vért veszít, a vörösvértestekben lévő vasat is elveszíti. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik fokozottan figyelniük kell a vas pótlására. Vérzéssel járó krónikus betegségek is okozhatnak anémiát, így például az aranyér, a nyombélfekély vagy a vastagbélrák.

Hiányos táplálkozás

A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. Az ételekben a vas kémiailag eltérő formákban van jelen, melyek felszívódási hatékonysága különböző. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ezért a szigorú vegetáriánus vagy vegán diétán élőknek kiegészítő vaspótlásról kell gondoskodniuk.

Ez a cikk is érdekelheti A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

Felszívódási problémák

Ha a táplálékkal a gyomorba kerülő vas kedvezőtlen kémiai körülmények közé kerül, akkor romlik a felszívódás hatásfoka. Ez történik például csökkent gyomorsavtermelés esetén.

A vas felszívódása a vékonybélben történik. Bizonyos betegségek – mint például a lisztérzékenység (cöliákia) – akadályozhatják a vékonybél bolyhainak normális működését. Ha a vékonybél egy részét eltávolították vagy egyéb műtétet hajtottak végre rajta, az szintén felszívódási problémákhoz vezethet.

Jó, ha tudja Felszívódási zavar okozhatja a vas szintjének emelkedését is (hemokromatózis)

Terhesség

Várandós nők esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, hiszen a szervezetüknek ilyenkor nemcsak a saját, megnövekedett mennyiségű vérkészletében, de az újszülött vérellátásában is fenn kell tartania a normális hemoglobinszintet. A szervezet vasraktárainak feltöltése érdekében érdemes nemcsak a terhesség alatt, hanem már azt megelőzően is megfelelő vaspótlásról gondoskodni.

A vashiányos vérszegénység tünetei

A vashiány jelei enyhébb esetben alig észrevehetőek, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak: fáradékonyság, kimerültség, sápadtság, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, kábaság, hideg végtagok, ingerlékenyég.

Gyakran tapasztalható továbbá gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok (pl. jég, keményítő, homok) megkívánása, rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

A hiányállapot kialakulását legegyszerűbben egészséges táplálkozással előzhetjük meg, amely a vastartalmú ételek fogyasztása mellett a vas felszívódását megkönnyítő C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelét is jelenti.

Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek:

  • vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő),

  • halak és a tenger gyümölcsei,

  • a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék

Csecsemőknél az első évben szoptatás vagy vasat is tartalmazó tápszerek alkalmazása javasolt. Fontos, hogy a tehéntej nem megfelelő vasforrás a csecsemőknek!

Mennyi a vasszükségletünk?

Életkor

Vasszükséglet (mg)

csecsemő

0-6 hó

6

csecsemő, gyermek

7 hó - 3 év

8

gyermek

4 év - 10 év

10

fiúk, férfiak

11 év - 60 év

12

lányok, nők

11 év - 60 év

15

dohányzás nők 20, férfiak 18
alkoholfogyasztás 20
menopauza 12

Kezelés és várható mellékhatások

A vashiányos állapot kezelése a hiányzó vas pótlásával, a gyógyszertárban kapható recept nélküli vagy orvos által felírt vaskészítmény szedésével történik. A készítmények döntő többsége vas (II)-sókat tartalmaz, melyeket éhgyomorra kell bevenni, lehetőleg a felszívódást segítő C-vitaminnal együtt, esetleg egy pohár narancslével. A vas (II)-sók szedése gyakran vezet székrekedéshez, az orvos ilyenkor a tabletták mellé székletlazító készítményt is felírhat. Érzékenyebb gyomor esetén inkább étkezés közben érdemes alkalmazni a tablettákat, amelyek ilyenkor kevésbé tudnak hasznosulni. A vas (III)-komplexet tartalmazó, recept nélkül kapható gyógyszerek viszont kevesebb mellékhatással, elenyésző székrekedéssel járnak, étkezéskor bevéve még jobban is hasznosulnak. Vaspótláskor a széklet feketévé válhat, ez egy ártalmatlan mellékhatás.

A vashiány kezelése hosszú folyamat, mivel a szervezet vasraktárainak feltöltése akár hónapokig is eltarthat.

Bővebben A vérszegénység egyéb okairól részletesen

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Orvos szakértőnk: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.