Probiotikumok - A barátságos baktériumok

szerző: Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

A téma cikkei

5/1 Immunerősítés probiotikumokkal
5/2 Mikor szedjünk probiotikumot?
5/3 A probiotikumok hatása
5/4 Probiotikumok szedése terhesség alatt
5/5 Ki nem szedhet probiotikumot?

Ha a barátságos baktériumok vannak többen, egészen egyszerűen kiszorítják a betegséget okozókat, felélik a táplálékot, nem engednek életteret az ellenségeseknek. Ennek megfelelően a betegségek megelőzésére érdemes szervezetünkben felszaporítani a jótékony baktériumokat, probiotikumokat enni vagy szedni.

Milyen formában érdemes probiotikumot szedni?

Felmerül a kérdés, melyik módszer a hatékonyabb, ha probiotikumokat tartalmazó tejterméket, joghurtot fogyasztunk, vagy ha probiotikum tartalmú tablettát, kapszulát, esetleg oldatot szedünk. Természetesen mindkettő hatékony, egyik probiotikum nem jobb, vagy rosszabb. A különbség a baktériumok számában van. A joghurtban sok más egyéb anyag mellett, egységnyi mennyiségben, a baktériumok száma kevesebb lehet, mint az egy tablettában vagy kapszulában koncentráltan jelenlévő baktériumok száma.

Ugyancsak különbség lehet a baktérium fajtáiban. A leggyakoribb probiotikumok a laktobacilusok, ezeknek is több faja van. Ha gyorsan, hatékonyan, nagy mennyiségű probiotikumot akarunk bevinni a szervezetbe, érdemes a tablettás-kapszulás, esetleg oldatos módszert választani. Ezt természetesen tehetjük kúraszerűen, 3-6 hónapon keresztül, majd rövidebb-hosszabb szünet után újra kezdhetjük a kúrát. A probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket is fogyaszthatjuk mindennap, és kúraszerűen is. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

Mikor és mennyi ideig szedhetünk probiotikumot?

Az őszi, tavaszi időszakban érdemes odafigyelni, mert ilyenkor szervezetünk fogékonyabb a fertőzéses eredetű megbetegedésekre, éppen ezért nem árt, ha fokozott probiotikum bevitelt alkalmazunk. Ez jelentheti azt, hogy a mindennap fogyasztott „szokásos” probiotikum bevitelünk mellé valamely tablettás, kapszulás, vagy oldat formájú terméket is elkezdjük szedni, kiegészítésként. A probiotikumok szedése, vagy táplálékkal történő bevitele az ellenálló képességünk erősítése mellett az általános közérzetünkön is sokat javíthat azáltal, hogy könnyíti az emésztést, megszüntet egy sor kellemetlen tünetet, mint például a puffadás, gyakori bélkorgás, rossz lehelet, fáradtság-, levertségérzet. A bélflóra termeli a szervezetünk számára elengedhetetlen anyagok, vitaminok egy részét. Minél több baktérium él a szervezetünkben, annál nagyobb a hasznosanyag-termelődés.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a baktériumok számára is fontos a megfelelő közeg, azaz tápanyagra van szükségük. A prebiotikumok a probiotikumok táplálékai. Éppen ezért a legjobb, ha szimbiotikumot választunk, amikor probiotikus kúrát kezdünk. A szimbiotikumok azok a készítmények, melyek prebiotikumokat és probiotikumokat is együttesen tartalmaznak.

Antibiotikum és probiotikum

Egy betegség utáni állapotban, esetleg épp antibiotikum-kúra után is sokat segíthetnek a probiotikumok. Az általános erősítés, közérzetjavítás mellett kifejezetten szükségesnek ítélhetünk egy probiotikus-kúrát. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak, hanem valamennyi baktériumot elpusztítják a szervezetben, függetlenül attól, hogy azok szükségesek az emésztéshez, vagy betegséget okozók-e. Így az antibiotikumok szedése gyakorta okoz émelygést, hányást, hasmenést, vagyis általános emésztési panaszokat. Ezért érdemes már az antibiotikus kúra alatt gondoskodni a jótékony baktériumok visszatelepítéséről, de a kúra után néhány napig még folytatni kell a probiotikumok szedését, nem szabad azt az antibiotikum szedésével egy időben abbahagyni.

Ha a probiotikumszedést már az antibiotikus kúra alatt elkezdjük, akkor időben mindenképpen eltoltan szedjük a két - kicsit ellentétes hatású - készítményt. Ha az antibiotikumot reggel és este szedjük, akkor probiotikumot délben vegyünk be. Ettől az egy esettől eltekintve, a probiotikumok szedésének nincsen különösebb megkötése. Lehet naponta többször: reggel-délben-este, vagy naponta egyszer, vagy kétszer fogyasztani.

Kapcsolódó Hogyan használja a probiotikumot antibiotikumkezelés alatt?

Probiotikumszedés speciális esetekben

Más gyógyszerekkel is együtt szedhető, mellékhatás, vagy kellemetlen kölcsönhatás fellépése nélkül. Ellenjavallat nem ismert. Nincsen olyan betegség, vagy egyéb állapot, mely indokolná a probiotikumok kerülését, fogyasztásuk elhagyását. Bár a laktobacilusok, a probiotikumok leggyakoribb képviselői természetes módon a tejtermékekben, aludttejben, joghurtokban fordulnak elő, mégis ajánlhatóak hasmenésre, emésztési panaszokra. Azoknak is, akik esetleg érzékenyek a tejre, tejtermékekre. Érdemes tudni, hogy tejre való érzékenységet nem a barátságos bacilusok okozzák.

A probiotikumoknak vannak egész szervezetre ható tablettás, kapszulás, oldatos formái, és vannak helyileg alkalmazható készítmények. A szájban nagyon sokféle bacilus, gomba, vírus lehet, oda akár a levegőből is bekerülhetnek. Ha kellő mennyiségű barátságos bacilus él a száj nyálkahártyáján, természetes módon tudják a fertőzéseket kivédeni. Különösen érvényes ez a műfogsort, műfogakat viselőkre. A műfogak alatt, illetve azok környékén igen könnyen megtelepszenek és elszaporodnak a különböző gombák. Éppen ezért létezik kifejezetten a szájhigiénét javító készítmény, melyet el kell szopogatni, hogy minél hosszabb ideig tartózkodjanak a probiotikus bacilusok a szájban, és ott megtelepedjenek, és természetesen az sem okoz gondot, ha a készítményt, lenyeljük.

Az emberi szervezet másik, fertőzésre igen hajlamos része a hüvely, illetve általában a nemi szervek. Amiért a hüvelyt ki szoktuk emelni, annak az az oka, hogy a hölgyeknek a fertőzések sokkal kellemetlenebb panaszokat okoznak. A férfiaknál egy-egy fertőzés szinte észrevétlenül, tünetmentesen is lezajlik. A hüvely természetes flóráját könnyű felborítani, akár egy nem megfelelő pH-jú szappannal, nem jól kiválasztott mosakodószerrel. Ha felborul az egyensúly, hamar elszaporodnak a gombák, amik igen súlyos tüneteket tudnak okozni. Az uszodai klóros víz, vagy éppen egy nem megfelelő tisztaságú víz, fehérnemű, törölköző is fertőzést okozhat. Ennek kivédésére alkalmasak a probiotikus hüvelykúpok, hüvelytabletták. A megfelelő területen megtelepedve megakadályozhatják szövődmények kialakulását.

Ismert, az elmúlt időkben talán kicsit túl sok szó is esett a candidiasisról, amely egy gombás megbetegedés, a Candida gomba túlszaporodása okozza. Hangsúlyozni kell a túlszaporodást, hiszen a candida nagyon elterjedt, nehezen elkerülhető gomba-faj, együtt él mindnyájunkkal. Egy egyensúlyban lévő flóra esetén nem okoz gondot, míg ha bármilyen okból módjuk van túlszaporodni, képesek kiszorítani a barátságos bacilusokat. A probiotikumok képesek megakadályozni a gombák elszaporodását is, természetes módon.

Gyerekek esetén bármilyen furcsa, azt tapasztalták, hogy javult a teljesítményük probiotikumok szedésével. A magyarázat nagyon egyszerű, a probiotikumok az emésztés elősegítésével fokozták a salakanyagok kiürülését, frissebbé, kevésbé fáradékonnyá tették a szervezetet. Így javulhat probiotikumok szedése alatt mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképesség. Ne felejtsük el, hogy megfeszített, stresszes helyzetekben csökken az ellenálló képesség, fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, megbetegedésekre.

A probiotikumokat nem lehet túladagolni

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ellenjavallat a probiotikumokkal szemben nincs. Túladagolni lehetetlen, a feleslegesen bevitt probiotikum egyszerűen kiürül a szervezetből. Bizonyos helyzetekben, időszakokban akár megelőzés céljából is, betegségek után pedig felerősítésre, roborálásra ajánlható gyakorlatilag mindenkinek, korra és nemre való tekintet nélkül. Bátran tanácsolhatjuk, hogy mindenki azt a fajta probiotikumot válassza, ami számára a legkedvezőbb, legmegfelelőbb, akár élelmiszerben, akár egészségvédő termékben. Mindennek ellenére tartsuk be a készítmény adagolására vonatkozó előírásokat, amit a gyártó feltüntet a terméken, különösen akkor, ha gyógyszerről van szó!

További tudnivalók Immunerősítés probiotikumokkal | Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.