Súlyfeleslegem van, mi lehet az oka?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Általában fontos és meghatározó számunkra a saját egészségünk, de általában sokkal kevesebben vagyunk elégedettek azzal, amit az egészségünkért valóban megteszünk. Más dolog tudni róla és más cselekedni - véli a sportpszichológus.

Az ideális testtömeg sokunk számára elérhetetlennek tűnő cél, pedig kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal sokat tehetünk a testünkért, az egészségünkért - biztat bennünket a dietetikus.

A WHO friss statisztikája szerint Magyarország a harmadik a világ legelhízottabb országai közül, sőt, a lakosság arányaihoz mérten lassan megelőzzük az Egyesült Államokat is. Évente több mint 1 millióan próbálkozunk testsúlyunk csökkentésével, többségünk tartós eredmény nélkül. Mi állhat ennek hátterében?

A WEBBeteg.hu legutóbbi szavazásából kiderült, olvasóink igen nagy része (30,7 százaléka) tisztában van azzal, hogy a túlsúlyt együttesen a mozgás hiánya és a táplálkozás hibái okozzák. Tudjuk tehát, de mégsem teszünk ellene, inkább kifogásokat keresünk: a stresszes életmódra, a munkahelyi körülményekre, különböző betegségekre, valamint az idő hiányára vezetjük vissza. Mit gondolunk a testünkről, az egészségünkről? Mit gondol erről a táplálkozástudományi szakember? Mi lehet a passzivitásunk oka? Ezt kérdeztük Dobák Zita dietetikustól, illetve Fejes Enikő sportpszichológustól.

Hogyan viszonyulok a saját egészségemhez?

  • Kinek tulajdonítom a saját egészségemet?
  • Kit teszek érte felelőssé?

Még mielőtt bármit is tennénk, fontos kérdéseket kell feltennünk magunknak – véli Fejes Enikő sportpszichológus. A válaszoktól is függ, mit fogok tenni az egészségem megőrzése érdekében. Amennyiben azt gondolom, hogy döntően én vagyok a felelős a saját egészségemért, akkor teszek is érte cselekvés szintjén (sport, egészséges életmód követése). Ha viszont úgy gondolkodom, hogy a saját egészségemért más a felelős (orvosok, egészségügyi ellátó rendszer, család, munka, stb.), akkor sokkal kevésbé fogok saját magam tenni a saját egészségemért, vagy már csak az utolsó pillanatban fordulok segítségért, amikor már csupán a kialakult betegség gyógyítására van lehetőség.

Mi a fogyókúra titka?

Egyszerűnek tűnő alapszabályokról van szó, ezeket betartva tudunk hosszú távú és mérsékelt fogyást elérni. Ilyen például a rendszeres, kis mennyiségű étkezés, a cukrok bevitelének csökkentése, a bőséges folyadékbevitel, rostban gazdag étkezés, zsírszegény élelmiszerek és konyhatechnológiák alkalmazása és természetesen a mozgásban gazdag életmód, ami valóban segíteni tudja a fogyást – sorolja a legfontosabbakat Dobák Zita dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

Tipp A 10 legjobb sport fogyáshoz

A diéta 70, a mozgás 20-30 százalékban határozza meg a testtömegünket!

Olyan, mint egy energia-mérleg. Ha a felvett energia egyensúlyban van a mozgással elégetett energiával, a testtömegünk nem változik, ha azonban a felvett energia több, mint amit a szervezet felhasználna, elégetne az életmódunk szerint, akkor hízás következik be. Ez maga az energiaegyensúly.

energiaegyensúly infografika

Tudta? Heti 0,5-1 kg fogyás az ideális

Alapvető szempont, hogy nincs tiltott élelmiszer, csupán megfelelő mennyiség van. Ahhoz ugyanis, hogy tartható legyen a fogyás, a szervezetnek ugyanúgy alkalmazkodnia kell a súlycsökkenéshez. A legtöbb alkalommal az elhízás is évek alatti kalóriatöbbletből adódott, nem egyik napról a másikra történt az elhízás. Ezt pedig életmód-változtatással tudjuk újra a helyére billenteni – tanácsolja a dietetikus.

A WEBBeteg.hu szavazásán többen azt hozták fel kifogásként (14,8 százalék), hogy különböző betegségek miatt nem tesznek az egészségük érdekében. Dobák Zitától megtudtuk, hogy nagyon ritka a hormonális probléma miatti testtömeg-növekedés. Az esetek 98 százalékában nem a hormonális problémákra vezethető vissza az elhízás, inkább kifogásokat keresünk és hajlamosak vagyunk az életmódunkon nem változtatva "szuper fogyókúrás" ételekkel, csodaszerekkel, divatos diétákkal áltatni magunkat, hogy ettől fogyni fogunk. Gyakori mentség a "nem is szoktam sokat enni!" védekezés is. A tapasztalatunk szerint azonban nincsenek tisztában az emberek egy-egy étel óriási kalóriaértékével, méretéből adódó energiatartalmával - teszi hozzá a táplálkozástudományi szakember.

Divatos diéták, és ami mögöttük van

A divatdiéták gyors fogyást ígérnek, és a legtöbb esetben nem teljes és hosszú távú életmódra, hanem egy rövid időszakra szólnak. A jól csengő reklámszövegek az elkeseredett fogyókúrázóknak nagyon csábítóak lehetnek, és hajlamosak lesznek mindenféle drága készítményt használni néhány mínusz kiló eléréséhez. Ez is az oka, hogy nem működnek a divatdiéták hosszútávon, és a kiindulási testtömegünk helyett képesek vagyunk még többet hízni. Ételekről tilt el és nem veszi figyelembe az egyéni igényeket – mondja a dietetikus, aki azt javasolja, forduljunk táplálkozási szakemberhez, ha tanácstalanok vagyunk. Górcső alatt a divatos diéták

Tudni róla, tenni a cél érdekében!

Fejes Enikő sportpszichológus kérdésünkre elmondta: más dolog információt és tudást szerezni valamiről, és megint más aktívan cselekedni, lépni az ügy érdekében. Ha a megszerzett tudást nem alkalmazzuk, akkor csak passzív tudás marad, és csak passzív módon foglalkozunk az adott problémával ahelyett, hogy lépnénk, cselekednénk. Így van ez a tudatos életmóddal, a fogyókúrával is.

Az első lépés a tudás és információ megszerzése, ezt a passzív tudást követi az aktív cselekvés, amikor teszek annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a túlsúly, vagy ha már kialakult, akkor csökkentsem azt.

A motiváció és annak hiánya

Mindent romba dönthet, ha nincs bennünk késztetés, hajtóerő, ami cselekvésre ösztönözne. Hiába is van meg a mögöttes tudásunk, információink arról, mi a fogyókúra titka, mi kell ahhoz, hogy elérjük a célt.

Akik általában motiváltabbak az egészséges életmód iránt, azok a gyerekes családok, mert a gyermekük felnevelése miatt fontosnak tartják az egészséges életmód követését, illetve azok, akiknél már felmerült egy súlyos betegség – valamilyen komoly következménye van az addigi életvitelnek. Jellemzően ekkor erőteljesebb motivációt éreznek az érintettek az egészségesebb életmód követésére – mondja Fejes Enikő, aki néhány hasznos tippet is ad nekünk:

A passzivitásból túllépve aktívan is tegyünk az egészségesebb életmódért!

  • Tartsuk szem előtt, hogy döntően mi magunk vagyunk felelősek a saját egészségünkért.
  • A tudatosságot kell fokozni mind a táplálkozásban, mind a sportban.
  • Reális, konkrét célokat kell kitűzni, érdemes összegyűjteni, hogy ki, vagy mi fog segíteni a cél elérésében, milyen lépéseken keresztül fogjuk azt elérni, miért lesz jó, ha elérjük a célt, és miből fogjuk észrevenni az eredményt.
  • Az apró, pici sikereknek is örüljünk, ami már a célunk felé mutat (pl. 20 dkg testsúlycsökkenés is eredmény az elején). Ez adhat olyan hajtóerőt, motivációt, ami segít a célok elérésében.
  • Fontos a cselekvés-orientáltság, az aktív cselekvés, hogy tegyünk is ezekért a célokért, még abban az esetben is, ha célunk elérése közben akadályok lépnek fel.
  • Kérjük szakemberek segítségét, illetve vegyünk részt programokban, amelyek segítenek az első lépések megtételében (pl. Formálódjunk... program). Ezek segítségével sokkal könnyebb megtenni a kezdő lépést, a jótékony hatás észlelése (testsúlycsökkenés, testi-lelki jóllét fokozódása) pedig a későbbiekben segít fenntartani a motivációnkat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró
Szakértők: Fejes Enikő sportpszichológus, Dobák Zita dietetikus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.