Szezonális depresszió - A téli depresszió

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A depresszió bármelyik évszakban jelentkezhet, de télen különösen gyakori. Az úgynevezett téli depresszió összefügg az évszakkal, ilyenkor a nappalok rövidülnek, az éjszaka hosszúra nyúlik, hamarabb sötétedik.

Sokaknál már novemberben romlik a kedélyállapot az esős, hideg idő és a fényhiány miatt. A depresszió az egyik leggyakoribb betegségnek számít. A téli változata ősszel vagy télen alakul ki.

Számos tünet jelzi a depressziót

Az érintett kedvetlen, levert, kimerült, gyakran farkas éhesnek érzi magát, különösen az édességet kívánja. A tartósan rossz hangulat miatt a szociális kapcsolatok korlátozódnak, a depressziótól szenvedő ember még magányosnak is érzi magát, ami tovább súlyosbítja lelkiállapotát. A korábban kedvelt elfoglaltságok a depresszív hangulat miatt már nem szereznek örömet. Jelentkezhetnek testi panaszok, amelyek hátterében nincs szervi eltérés, így sok beteg fejfájásra, gyomor-bélrendszeri problémákra panaszkodik.

A depresszió okai

A depresszió okai nagyon sokrétűek. Ide tartozik például az állandó stressz és a nyomasztó emlékek. Közvetlen kiváltója rendszerint a fényhiány az őszi, téli hónapokban, ami a hormonokat és az agyi ingerületátvivő anyagokat kibillenti egyensúlyukból.

A szezonális depresszió lefutása többnyire tipikus. Általában ősszel kezdődik, és tavasszal teljesen visszafejlődik. Azok az emberek, akik hajlamosak a depresszióra, sokat tehetnek a panaszok enyhítése érdekében. A terápia első sorban annak a függvénye, hogy mennyire kifejezett a depresszív hangulat.

A megelőzés érdekében

A szezonális depresszió, amilyen a téli depresszió is, megelőzhető. A sok szabadban töltött idő és mozgás segít, ha elegendő fényhez jut a szervezete, akkor sok boldogsághormon, szerotonin fog termelődni, ez pedig csökkenti a depresszív hangulatot.

Tovább A depresszió tünetei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.