Néhány perc alatt kiderül, hogy demenciával állunk-e szemben

Debreceni Egyetem
megjelent:

A demencia korai felismerését segíti az a vadonatúj, néhány perc alatt elvégezhető teszt, amelyet mostantól a Debreceni Egyetemen használnak. A szellemi hanyatlás szűréséhez ilyen érzékeny és gyors módszer eddig még nem volt Magyarországon.

Kezdődő feledékenység miatt a legtöbben még nem fordulnak orvoshoz, pedig az értelmi képességek leépülését jelentő demencia időben történő felismerésének meghatározó szerepe van a betegség folyamatának befolyásolásában. Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikáján vezettek be egy olyan vizsgálati módszert, amely minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a kezdődő szellemi hanyatlást. Az úgynevezett Test Your Memory önkitöltős kérdőív magyar változata jelentősen segíti a demencia szűrését.

- Már az enyhe tünetek jelentkezésekor, a korai stádiumban kiválóan használható a teszt, aminek további előnye, hogy a többi módszerrel szemben, nagyon rövid idő alatt ki lehet tölteni – mondja Égerházi Anikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika egyetemi docense.

A demencia gyanúja általában akkor merül fel, ha romlik a rövidtávú memória: nehezebb az új információk, időpontok, nevek megjegyzése, telefonszámok vagy pár perccel korábbi események felidézése. A pszichiáter kiemelte, hogy ez a folyamat bizonyos fokig az egészséges öregedésben is megfigyelhető, pontosan ezért nehéz elkülöníteni, hogy a feledékenység a korral járó természetes változások része vagy már demenciára utal.

Demencia teszt (kép forrása: Debreceni Egyetem)

Nagyon fontos, hogy időben diagnosztizálják a demenciát!

- A korai stádiumban felfedezett betegség lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő kezelést időben el lehessen kezdeni. Ezért nagyon fontos minden olyan tünettel orvoshoz fordulni, ami szellemi hanyatlást jelezhet és nem csak idősebb korban – tanácsolja a szakember.

A demencia okai
A demencia szót sokan az időskori elbutulással azonosítják. Legtöbbeknek egyetlen betegség jut eszükbe e szó hallatán, az Alzheimer-kór. Pedig érdemes tudni, hogy számos más oka is lehet a demencia kialakulásának.
Demencia - Mi lehet a kiváltó ok?

Az értelmi képességek leépülésének leggyakoribb oka az Alzheimer-betegség, amely már 40 éves kortól jelentkezhet. Ugyanakkor ennél fiatalabb korban is lehetnek demenciához hasonló tünetek, ám ezek jellemzően szorongással és hangulati zavarral függnek össze – a Debreceni Egyetemen használt új teszt ezek elkülönítésére is alkalmas.

Amennyiben a kérdőív eredményei alapján felmerül a demencia gyanúja, további vizsgálatokat végeznek: az ADAS-Cog teszt az Alzheimer vizsgálatára és felismerésére szolgáló hosszabb teszt, emellett a klinikán neuropszichológia számítógépes tesztet is végeznek.

A demencia másik leggyakoribb típusa a vaszkuláris demencia, amikor valamilyen érrendszeri betegség (pl. érelmeszesedés, magas vérnyomás) következményeként nem megfelelő az agy vérellátása. Égerházi Anikó szerint ennek a típusnak a korai diagnosztizálása azért fontos, mert az alapbetegség felismerése és kezelése segít abban, hogy a tünetei csökkenjenek, javuljanak vagy akár meg is szűnjenek.

A Test Your Memory egyelőre a DE Klinikai Központban, a Pszichiátriai Klinikán és néhány debreceni háziorvosi rendelőben érhető el, de a tervek szerint a jövőben több praxisban is ki lehetne tölteni, ami nagyban segítené a családorvosi rendelőkben a demenciaszűrést.

Tovább A demenciáról a WEBBetegen

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.