Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

Nagyon egyszerű, de fontos lépés, hogy az evéshez használt edények és evőeszközök megfelelően legyenek megválasztva. Érdemes olyan kést és villát választani, aminek jól megragadható nyele van, így nem csúszik rajta a beteg keze, vagyis könnyebben tudja irányítani a mozgatását. Segíthet, ha a tányér alá csúszás gátló alátétet teszünk, illetve a későbbiekben a tányérokat mélyebb öblösebb edényekre cseréljük. Üvegpohár helyett érdemes füles bögrét adni, amit könnyen meg lehet fogni.

A szellemi hanyatlás első jeleként nehézkessé válik az evőeszközök megfelelő használata, és így a kulturált ékezés. Az önbecsülés megtartása érdekében javasolt a lehető legtovább engedni, hogy az idős ember egyedül táplálkozzon. Ebben segítséget nyújthat, ha olyan ételeket készítünk, amiket nem kell késsel felvágni, vagy kézzel is megfogható szendvicseket, falatkákat, mártogatós ételeket tálalunk.

Ez a cikk is érdekelheti Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

Nyelési nehézség, félrenyelés

A későbbiekben, amikor nehézkessé válik a nyelés, akkor ajánlott kerülni az olyan ételek fogyasztását, melyeket könnyű félrenyelni. Így olajos magvakat, mogyorót, magvas gyümölcsöket, pattogatott kukoricát ne adjunk a betegnek.

Kezdetben ajánlott az ételt katonákra vágni, majd a nyelészavar előrehaladtával darálni, pürésíteni azokat. Javasolt áttérni a puha ételek felszolgálására, így több tojást, sajtot, joghurtot érdemes becsempészni a menübe.

A gyümölcsöket meghámozva, kockákra vágva érdemes adni, a későbbiekben pedig turmixot lehet belőlük készíteni.

Mindig meg kell győződni arról, hogy az étel hőfoka megfelelő legyen. Erre ezért van szükség, mert a szellemi leépülés során elvész a hőmérséklet megítélésének képessége, és az idős emberek nem érzik az ételek valódi hőfokát, ezért könnyen megégethetik a szájukat.

Az idős betegek néha nagyon lassan esznek és elfelejtik a szájukba tenni a következő falatot. Ilyenkor finoman noszogatni kell őket az étkezés folytatására. Ez lehetőleg szóban történjen, egyszerű parancsok adásával. Pl. fogja meg a kanalat, tegye a tésztát a kanálba, stb. Ha a verbális utasításokra nem reagálnak, akkor meg lehet érinteni a kezüket, és ezzel jelezni, hogy mit szeretnénk. Ha így sem halad megfelelő ütemben az evés, akkor át kell venni a kanalat és meg kell etetni a beteget.

Fontos, hogy ameddig csak lehet, hagyjuk a beteget önállóan vagy minimális segítséggel táplálkozni. Ez jót tesz az önértékelésének és megtartja azt az érzést, hogy képesek önmaguk ellátására, így meg tudják őrizni függetlenségüket.

Tovább Időskori táplálkozás

Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.