Hat halálos veszély a férfiakra nézve

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A halálozási listákat vezető betegségekben elhunytak között mindig nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyetlen kivételt az Alzheimer-kór képez, melynek kialakulásához a legtöbb férfi nem él elég sokáig.

A férfiak átlagosan nyolc évvel korábban hunynak el, mint feleségeik. Ennek nem csak biológiai okai vannak. A férfiak többsége nem sokat törődik az egészségével, és amíg dolgozni tudnak, produktívnak érzik magukat, társadalmi szerepüket betöltik, addig egészségesnek érzik magukat. Sokkal ritkábban mennek orvoshoz, mint a nők, és ha végre rászánják magukat, sokkal súlyosabb állapotban keresik fel a szakembert, mint a nők.

A férfiakat leginkább fenyegető veszélyek mindenki előtt ismertek, sokat emlegetettek és megelőzhetőek.

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke az első helyen álló vezető halálok a férfiakat illetően. Ilyenkor a koleszterin plakk elzárja szív és az agy artériáinak egy részét, vérrögöt képezve pedig szívinfarktust vagy stroke-ot okoz.

Noha a szív- és érrendszeri megbetegedések a nőket is nagy arányban veszélyeztetik, az ő érrendszerük egészségesebb a férfiakétól, melyben a magasabb „jó koleszterin” (HDL) szintjük is szerepet játszhat.

A férfiaknak ezért jobban oda kell figyelniük, hogy csökkentség az infarktus vagy stroke kockázatát:

  • 25 éves kortól 5 évente ellenőriztesse a koleszterin szintjét
  • Rendszeresen figyelje a vérnyomását és koleszterin szintjét, különösen, ha az magas
  • Legalább napi 30 perc mozgást iktasson a napirendjébe
  • Fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt, csökkentse étrendjében a telített - és transzzsírok mennyiségét

Kapcsolódó Életveszélyes helyzetek, amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

Tüdőrák

A tüdőrák szörnyű betegség: agresszív és szinte mindig áttétes. Gyorsan terjed, még mielőtt tüneteket produkálna, vagy akkorára fejlődne, hogy a röntgenképen kimutatható lenne.

Mire észreveszik, általában már előrehaladott állapotú és nagyon nehéz kezelni.

A betegeknek csak kevesebb, mint fele él még egy évvel a betegség diagnosztizálása után is. Tehát... még mindig dohányzik?

A dohányzás a felelős a tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért. A dohányzásról történő bármely életkorban való leszokás nagymértékben csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Tovább A tüdőrák tünetei

Prosztatarák

A különböző prosztata problémák jelentkezésének az életkor előrehaladtával egyre nagyobb a valószínűsége.

A prosztatarák a leggyakoribb rákfajta, ami a férfiakat fenyegeti. Minden hatodik férfinél diagnosztizálják élete során, ám csak minden 35. eset halálos.

Míg egyes prosztatarák típusok lassan alakulnak ki és nem terjednek tovább, mások agresszív lefolyásúak. Sajnos, egyelőre nincs megfelelő módszer arra, hogy megállapíthassuk, melyik típusú alakult ki a betegnél.

A prosztatarákot a hagyományos, kézzel történő vizsgálattal és a PSA antigénre való vérteszttel állapítják meg. A szakemberek javasolják a rendszeres szűrővizsgálatot, mely segít a betegség időben történő felismerésében.

Tovább Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?

Depresszió, öngyilkosság

A depresszió nem csak egyszerű rosszkedvet, lehangoltságot jelent. Olyan érzelmi állapot, mely a szervezet egészének egészségére kihat.

Depressziós állapotban az agy vegyületeinek és a stresszhormonok egyensúlya megbomlik. Megváltoznak az alvási és étkezési szokások, a szervezet energiaszintje.

Korábban úgy gondolták, hogy a depresszió sokkal több nőt érint, mint férfit. Mára azonban kiderült, hogy a férfiak azok, akik elrejtik depressziós érzéseiket, vagy másképp fejezik ki azokat. A férfiak elrejtik fájdalmukat, nem sírnak, hanem dühösek és agresszívek lesznek, vagy az alkoholban találnak vigaszt.

Mindennek igen tragikus következményei lehetnek. Noha a nők többször kísérelnek meg öngyilkosságot, a férfiak sokkal több „sikerrel” teszik ugyanezt. Különösen a fiatalabb férfiaknál magas az öngyilkosságok aránya.

A depresszió elleni gyógyszeres kezelésre a legtöbb férfi jól reagál, ezért ha úgy érzi, hogy ön is depressziós, keresse fel orvosát és kérjen segítséget!

Tovább A depresszió tünetei

Diabétesz

A cukorbetegség gyakran tünetek nélkül kezdődik. Az évek során a vércukorérték egyre magasabb lesz, melyre a gyakori vizelési inger és állandó szomjúságérzet utalhat. A megnövekedett glükózszint a vérerekre és az idegekre is méregként hat. Szívinfarktus, stroke, vakság, vese elégtelenség, amputáció mind lehet a cukorbetegség következménye.

A 2000 után született fiúgyermekek közül minden harmadik nagy valószínűséggel cukorbeteg lesz, mely hátterében többek között az elhízás és a túlsúly áll.

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozásra való áttérés megakadályozhatja a kettes típusú diabétesz kialakulását.

Már napi 30 perc testmozgás is 50 százalékkal csökkenti a túlsúlyos férfiak esetében a betegség kialakulásának esélyét.

Erekciós zavar

Noha az erekciós zavar nem életveszélyes állapot, ám igencsak figyelemfelhívó tényező a beteg egészségi állapotát illetően.

A 40 év feletti férfiak 39 százaléka, míg a 70 év felettiek kétharmada szenved valamilyen merevedési zavartól. Ráadásul ezeknél a férfiaknál sokkal gyakoribb a depresszió előfordulási aránya.

A merevedési zavar azt is jelzi, hogy a szervezet érrendszere nincs tökéletes egészségben. Orvosok szerint ez az első figyelmeztető jele a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

Amennyiben Önnek is merevedési zavara van, keresse fel orvosát, hogy megtudja, a szexuális életén kívül más is fenyegetve van-e.

Tovább A merevedési zavar kialakulása

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.