A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus főorvos frissítve:

A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

Mikor használják a sugárterápiát vastag- és végbéldaganat esetén?

A vastagbélrák sugrterápiája

A vastagbélrák kezelésére kevésbé gyakran használják a sugárterápiát, ám bizonyos esetekben mégis előnyös lehet az alkalmazása:

  • Műtét előtt kemoterápiával együtt alkalmazva, amikor a tumor zsugorítása a cél annak érdekében, hogy könnyebb legyen azt eltávolítani.
  • Műtét után, ha a tumor egy belső szervhez vagy egyéb hasi szervhez vagy a hasfalhoz rögzül. Ezekben az esetekben a sebész nem lehet biztos abban, hogy a tumort teljes mértékben eltávolította, így a sugárterápiát az esetlegesen ottmaradt rákos sejtek elpusztítására alkalmazzák.
  • A kemoterápia és sugárkezelés együttes alkalmazása segíti a rákos terület kiterjedésének csökkenését, ha a beteg fizikailag nincs olyan állapotban, hogy a műtét kivitelezhető legyen.
  • A tünetek enyhítésére olyan előrehaladott rák esetén, mely bélelzáródást, vérzést vagy fájdalmat okoz.
  • A csontokba vagy agyba átterjedő rák kezelésére.

Bővebben Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése

A végbélrák sugárkezelése

Végbélrák estén a sugárterápia sokkal gyakoribb kezelési módszer, és az alábbi esetekben alkalmazható:

  • Műtét előtt és/vagy után, hogy segítsen megelőzni a rák helyi kiújulását. Ebben az esetben gyakran alkalmazzák kemoterápiával együtt. Sok orvos előnyben részesíti a műtét előtti sugárkezelést, mivel az könnyebbé teheti a tumor eltávolítását, különösen abban az esetben, ha annak mérete és/vagy elhelyezkedése nehezíti a műtétet. Mindkét esetben a környéki nyirokcsomókat is kezelik. A kezelésről hazánkban a protokoll szerint mindig az onkológiai bizottság (onkoteam) együttesen hoz döntést.
  • Kemoterápiával vagy anélkül a rákos terület csökkentésére, hogyha a beteg általános állapota nem teszi lehetővé a műtétet.
  • A tünetek enyhítésére olyan előrehaladott rák esetén, mely bélelzáródást, vérzést vagy fájdalmat okoz.
  • A sugárzás után a kismedencében kiújuló tumor visszaszorítására, ez az úgynevezett reirradiáció. Végbéldaganatoknál ritkán alkalmazzák. Döntés előtt figyelembe kell venni az előzetes sugárterápia adatait is.
  • A csontokba vagy agyba átterjedő rák kezelésére.

A bélrendszeri sugárkezelés típusai

A vastagbél- és végbélrák kezelésére különböző típusú sugárterápiák alkalmazhatók.

Külső sugárterápiás kezelés (EBRT)

Ez a leggyakrabban alkalmazott sugárterápia típus vastag- és végbélrákos betegek számára. Ebben az esetben kívülről, egy gépből, nagy energiájú ionizáló vagy egyéb sugárfajtával célozzák a tumor helyét. Az eljárás nagyon hasonlít a röntgenfelvétel készítéséhez, ám a sugár energiája sokkal nagyobb. Az, hogy valaki milyen gyakran és mennyi ideig kap sugárkezelést, attól függ, milyen célból indították a terápiát, illetve számos egyéb tényező is szerepet játszik benne. A kezelések néhány naptól akár több héten át is adhatók.

Belső sugárterápia (brachyterápia)

Ez a típusú sugárterápia bizonyos végbéldaganatok kezelésére alkalmazható, de több kutatási eredményre van még szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan és mikor lehetne a leghatékonyabban kihasználni. Ebben az esetben radioaktív sugárforrást helyeznek a végbélbe a tumor mellé vagy közvetlenül a daganatba. Ez lehetővé teszi, hogy a sugárzás anélkül jusson a végbélbe, hogy áthatolna a bőrön és a has egyéb szövetein, így kevésbé valószínű, hogy a közeli szövetek károsodnak.

Belső üregi (endokavitális) sugárterápia

Ennél a kezelésnél egy kis ballonszerű készüléket helyeznek fel a végbélnyíláson keresztül a végbélbe, hogy az néhány percen át nagy intenzitású sugárzást juttasson a megfelelő helyre. Jellemzően 4 vagy annál kevesebb kezelésre van szükség, és minden kezelés között kb. két hét szünet telik el. Ezáltal a betegek - különösen az idősebbek - számára lehetővé válik, hogy elkerüljék a nagy műtétet és a bél kivezetését. Több alkalommal külső sugárkezeléssel kombinálják ezt a terápiát.

Szöveti (intersticiális) brachyterápia

Ennél a kezelésnél néhány vékony csövet helyeznek a végbélbe, közvetlenül a tumorba. Radioaktív kis golyócskákat vagy rudacskákat (seed) juttatnak a csőbe néhány percre, így a sugárzás csak rövid távolságon belül hat, megakadályozva ezzel a közeli, egészséges szövetekre gyakorolt káros hatást. Olyan betegek kezelésére használják, akik műtétre nem alkalmasak. A kezelés néhány héten át, hetente többször is elvégezhető, de akár egyszeri eljárás is lehet.

A sugárterápia mellékhatásai

Sugárterápia előtt egyeztessen kezelőorvosával a lehetséges rövid- és hosszú távú mellékhatásokról, hogy tudja, mire számítson! A vastag- és végbélrák sugárkezelésének lehetséges mellékhatásai általában a következők:

  • Bőrkárosodás a sugárzás helyén, mely a vörös foltoktól a hámlásig vagy sebesedésig, fekélyképződésig terjedhet.
  • Sebgyógyulási problémák, ha a sugárzást a műtét előtt kapta.
  • Hányinger.
  • Végbél irritáció, mely hasmenést, fájdalmas székletürítést vagy véres székletet is jelenthet.
  • Széklet visszatartási nehézségek, székletszivárgás.
  • Hólyagirritáció, gyakori vizelési inger, vagy égő érzés vizelés közben, esetleg véres vizelet.
  • Kimerültség, fáradtság.
  • Szexuális zavarok – Férfiaknál merevedési problémák, nőknél hüvelyi irritáció.
  • Hegesedés, fibrózis.

A legtöbb mellékhatás idővel, a kezelés befejeztével javul, de előfordulhat, hogy egyes problémák nem szűnnek meg teljesen. Amennyiben bármilyen mellékhatást tapasztal, beszéljen orvosával, hogy mielőbbi lépéseket tehessenek azok csökkentésére, a panaszok enyhítésére!

A vastagbélrák kezelése

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
www.cancer.org
Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus főorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.