A nyelőcsőrák előfutára: a Barrett-nyelőcső

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A Barrett-nyelőcső (Barrett oesophagus, Barrett-szindróma) a nyelőcső nyálkahártyasejtjeiből kiinduló daganattípus kialakulását megelőző állapot, a reflux betegség súlyos szövődménye. Mivel rákelőző állapotról van szó, nagyon fontos, hogy időben felismerjék!

A reflux betegség következtében a nyelőcső nyálkahártyája a gyomorból visszafolyó gyomorsav ingerlése hatására begyullad, és kóros genetikai változások (mutációk) mennek végbe a nyálkahártyasejtekben. A mutációk hatására megváltozik a sejttípus, az érintett sejtek kóros növekedésnek és sejtburjánzásnak indulnak.

A Barrett-oesophagust az ausztráliai származású, Londonban tevékenykedő sebészről, Norman Barrettről nevezték el, aki 1957-ben írta le először a kórképet.

Mi okozza a Barrett-nyelőcső kialakulását?

Reflux betegségben a nyelőcsőbe visszafolyó gyomorsav és gyomortartalom ingerli a nyelőcső nyálkahártyáját, ennek sejtjeiben mutációk történnek, ennek következtében a normál nyálkahártya átalakul ún. kardia-nyálkahártyává, amely a Barrett-nyálkahártyát megelőző állapot. Ha a reflux betegség továbbra is fennáll, akkor kialakul a Barrett-nyelőcső, mely kezdetben súlyos szöveti elváltozás (dysplazia) nélküli, ezt követi a közepes-, majd a súlyos fokú dysplazia, és végül a Barrett-nyelőcsőből nyelőcsőrák alakulhat ki.

A Barrett-nyelőcső tünetei

A reflux tipikus tünete a gyomorégés és a savas felböfögés. A refluxbetegek 20-30 százalékánál kialakul a Barrett-nyelőcső. Előfordulhat, hogy a Barrett-nyelőcső nem okoz észlelhető tünetet, az érintettek 10-15 százalékánál nem jelentkeznek panaszok. Ennek hátterében az áll, hogy a reflux következtében a nyelőcső idegei is károsodnak, így a gyomorégés már nem észlelhető. A Barrett oesophagus legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy észlelhető tünetek híján a szervezetben végbemenő kóros folyamatok rejtve maradnak, miközben a rák kialakulásának kockázata ebben az állapotban már igen magas: A reflux betegség következtében kialakuló nyelőcső karcinómás esetek 75 százaléka úgy alakul ki, hogy a kórelőzményben nem szerepel a gyomorégés, és első tünetként a nyelészavart diagnosztizálják.

Hogyan diagnosztizálható a Barrett-nyelőcső?

Miről ismerhető fel a nyelőcsőrák?

Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás. A nyelőcsőrák és tünetei

A Barrett-nyelőcső endoszkópos vizsgálattal és a nyelőcsőből vett szövetminta mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálható. Ha a nyálkahártyában hengerhámsejtek és kehelysejtek találhatók, akkor felállítható a Barrett-nyelőcső diagnózisa. Ez a szövettípus a patkóbél és a vastagbél nyálkahártyájához hasonlít. A Barrett-nyálkahártya a genetikai mutációk következménye, amely a reflux okozta szöveti stressz eredménye. Angliában nem régiben kifejlesztettek egy új, nem invazív, gyors diagnózist lehetővé tevő speciális szivaccsal (cytosponge) végezhető tesztet.

A Barrett-nyelőcső kezelése

A reflux betegség kezelése

A reflux betegség egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre. A reflux betegség kezelése

A Barrett-nyálkahártya eltávolítása radiofrekvenciás ablatioval történik. Ezen új és hatékony eljárás során a Barrett-nyálkahártyát radiofrekvenciás energia segítségével elégetik. Ha a nyálkahártyán csomók és polipok is vannak, akkor ezeket előbb endoszkópos nyálkahártya-rezekcióval (mucosaresectio) eltávolítják. Ezután egy-két hónappal kerülhet sor a radiofrekvenciás ablatiora. Ez az eljárás a dysplazia minden formájában és a karcinóma korai stádiumában javasolt, szükség esetén endoszkópos nyálkahártya-rezekcióval kiegészítve. A radiofrekvenciás kezelést követően nagy dózisú protonpumpagátló szedése szükséges. A radiofrekvenciás ablatio nem szünteti meg magát az okot, azaz a refluxot. Ezért a sikeres beavatkozást követően, a reflux sebészi kezelése is megfontolandó (fundoplikáció, mágneses gyűrű).

A Barrett-nyelőcső szövődményei

A Barrett oesophagus rákelőző állapot, nyelőcsőrák alakulhat ki belőle. Amikor még szöveti eltérés (dysplazia) nem mutatható ki, de már fennáll a Barrett-nyelőcső, akkor 10 érintettből egynél 20 éven belül karcinóma alakul ki. A kis mértékűtől a súlyos fokúig terjedő szöveti eltérés esetén a rák kialakulásának kockázata 10-szer-50-szer nagyobb. A tumor stádiumától függően az öt éves túlélés esélye 20-90 százalék közötti. A kóros sejtek, szövetek eltávolítása ezért már a Barrett-nyelőcső még dysplazia-mentes állapotában javasolt.

Mit tehet a megelőzés érdekében?

Reflux és gyomorfekély

Cikkek, információk refluxról és gyomorfekélyről a WEBBetegen

Nagyon fontos a korai felismerés, mely történhet endoszkópos vizsgálattal, Barrett-nyelőcső diagnózisa esetén javasolt az elváltozás mihamarabbi eltávolítása. Refluxra utaló tünetekkel mielőbb keresse fel orvosát, hogy a megfelelő és időben elkezdett kezeléssel a súlyos szövődmények elkerülhetőek legyenek. Gyógyszeres kezelés mellett is szükséges időnként endoszkópos vizsgálattal felmérni a nyelőcső állapotát. A Barrett oesophagus az esetek 10-15 százalékában reflux-tünetek nélkül alakul ki, ezért az endoszkópos vizsgálat szűrő jelleggel tünetmentes esetben is javasolt.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
refluxmedical.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.